Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Muzeum na unikátní výstavě představí osobnost i práci Karla Hubáčka

Karel Hubáček známý neznámý je název výstavy věnující se osobnosti významného architekta, která bude zahájena v Severočeském muzeu v Liberci. Jde o teprve druhou výstavu v historii věnovanou tomuto slavnému architektovi, první byla v roce 2005 v Praze. Unikátní expozice, která nabídne i dosud nikdy nezveřejněné fotografie, návrhy či informace se otevře veřejnosti ve středu 12. června v 18 hodin.

Hubáček se prostřednictvím výstavy vrací do domovského Liberce jako svébytná osobnost. Chceme ho představit nejenom jako autora Ještědu, ale jako autora širokého architektonického díla a přiblížit jeho osobnost,“ uvedl jeden z kurátorů výstavy Luděk Lukuvka.

Hlavní dvě linky výstavy jsou architektura Karla Hubáčka a pak Hubáček jako osobnost, šéf SIALu a iniciátor architektonického dění.

Komplexnější pohled na tvůrčí práci Karla Hubáčka získají návštěvníci v malé výstavní síni muzea. Uvidí modely, ale i fotografie, plány a chybět nebude ani audiovizuální doprovod. Návštěvníci spatří kromě architektonických modelů různých staveb například nerealizované návrhy experimentálního divadla DAMU v Praze nebo Naivního divadla v Liberci. Rovněž si prohlédnou třeba i návrh strukturální plastiky, na kterém Hubáček spolupracoval se slavnými skláři Libenským a Brychtovou, a jenž měl původně zdobit interiér Ještědu. Plastika se ale nakonec nerealizovala a místo ní jsou slavné meteority.

Hubáček, tak jako více architektů spíše více návrhů nepostavil, než postavil. Tehdy byla složitá doba, ale šest jeho hlavních realizovaných staveb tady diváci uvidí. Samozřejmě Ještěd, jemuž bude věnován větší prostor. Dále jedna z ranějších věcí, rodinný montovaný domek v Liberci, realizace kina Máj v Doksech, pozdní, velmi významná realizace koncertní síně Kulturního domu v Teplicích. Pak tu budou jeho technické stavby jako meteorologická věž, vodárenská věž v Praze Libuši,“ vyjmenoval kurátor.  

Mimo návrhů diváci spatří i fotografie pocházející z různých zdrojů, ať z Národní technického muzea, Severočeského muzea i soukromého archivu rodiny a z dalších mnoha institucí.

Především ze soukromého archivu jsou fotografie moc pěkné, protože návštěvníci spatří dosud nepublikované fotografie z mládí, které ukazují, jak se Karel Hubáček v průběhu let měnil nejen vizuálně, ale vlastně na nich dokumentujeme i proměnu osobnosti. Protože Hubáčků bylo několik a my chceme připomenou Hubáčka 50., 60., 70. a pozdních 80. let, které pro něj nebyly moc veselé, protože nemohl realizovat spoustu staveb,“ vysvětlil Lukuvka.

Muzeum nechalo na výstavu vyrobit také model Hubáčkova rodinného domku a vystaveny budou i různé artefakty z jeho domova, například pracovní pomůcky anebo model známého Prutu od Vratislava Nováka a podobně. Tyto artefakty budou v budoucnu vystaveny v expozici v Hubáčkově rodinném domě.

Součástí výstavy bude i promítání dokumentu, který vznikl díky iniciativě organizace Post Bellum a jmenuje se Maják.

Mimořádně se otevře dům Karla Hubáčka

U příležitosti výstavy pořádané v rámci oslav 100. výročí narození tohoto významného českého architekta se mimořádně otevře veřejnosti i Hubáčkův rodinný montovaný dům v Lidových sadech.

Dům je již přístupný virtuálně a jako doprovodný program k této výstavě budeme od 18. června do začátku října pořádat komentované prohlídky. Vždy úterní dopoledne bude věnováno prohlídce domu Karla Hubáčka a zájemci si budou moci koupit vstupenky a rezervovat místo buď v recepci Severočeského muzea anebo v aplikaci Go Out. Z prostorových důvodů je limit na jednu prohlídku patnáct lidí,“ popsal ředitel muzea Jiří Křížek.  

Ohodnoť článek

Foto Blanka Freiwilligová, Severočeské muzeum Liberec

Štítky výstava, Karel Hubáček, architekt, Severočeské muzeum, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum na unikátní výstavě představí osobnost i práci Karla Hubáčka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.