Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Mladí z dětských domovů poznávali na půlročním kempu pracovní trh

Dospívající lidé z několika dětských domovů v Libereckém kraji mají za sebou půlroční kemp, ve kterém se seznamovali s podnikatelským prostředím a trhem práce. Místní podnikatelé či manažeři, ale i zástupci univerzity, děti ze znevýhodněného prostředí seznamovali s pracovním prostředím a možnostmi, které se jim mohou při vstupu na pracovní trh otevřít.

Posláním Regionálního podnikatelského kempu je seznámit účastníky s tím, co obnáší být dobrým zaměstnancem, odborníkem ve svém oboru nebo jak začít podnikat,“ říká zakladatelka kempu a výkonná ředitelka Nadace ZET Olga Girstlová a dodává: „Měli by plně pochopit jednotlivé profesní role a jejich vzájemnou provázanost, stejně jako nezbytnost spolupráce a spoluzodpovědnosti při jejich vykonávání.“   

V rámci kempu se ale také věnovali finanční gramotnosti, digitální bezpečnosti či udržitelnosti a řada místních podnikatelů jim odvyprávěla i své osobní příběhy, které mohou být pro mladé lidi z domovů inspirací. Kromě toho, že se v průběhu několika měsíců děti účastnili online kurzů a osobně se setkávali s konkrétními osobnostmi, měli za úkol vypracovat i vlastní osobní plán svého profesního rozvoje.

Za nejlépe zpracovaný osobní plán k cestě za vysněnou profesí ocenila odborná porota šestnáctiletou Sáru z dětského domova v Jablonném v Podještědí, která se připravuje na profesi dentistky. Druhé místo obsadila čtrnáctiletá Petra z dětského domova Krompach, jejíž snem je stát se policistkou, a třetí se umístila její spolubydlící, patnáctiletá Simona, která s vášní sobě vlastní směřuje k profesi grafičky.

Žluťásci, jak se mladým účastníkům kempu říká, si v Liberci vyslechni například osobní příběhy Alana Fabíka ze společnosti Fabix.cz, který se věnuje tématu osobního rozvoje s využitím AI, Štěpána Bechyňského z Microsoftu, Daniela Morávka ze společnosti Atrea, výkonného ředitele IQS Group Martina Jotova, Daniela Nevařila, strategický šéf podniku HRANIPEX a zakladatel startupu SVAROG nebo Ondřeje Moše, výkonný ředitel The University Company Technické univerzity v Liberci. Součástí programu libereckého RPK byla i návštěva sklárny Ajeto nebo exkurze do Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL, kterou účastníky kempu provedla Markéta Klíčová, vedoucí biologických aplikací v IQS Group.

Na filosofii podnikatelských kempů mě nejvíc láká propojení světů hojnosti a nedostatku, naší bubliny, kde vychováváme sami naše děti, kterým zdánlivě nic nechybí, s komunitou těch, kteří trpí ohromným nedostatkem rodičovské lásky, ale i podnětů a možností a inspirace. Těm našim by se hodilo zažít a vidět, co to je, když není vše automatické, a naopak Žluťásci mohou vidět, že úspěch nemusí být předurčen či zděděn, ale je často věcí píle, odhodlání, hrdinství a výdrže – a tyto vlastnosti jim určitě nechybí a není pozdě na to, je u nich kultivovat,“ řekl Tomáš Morava, zakladatel a výkonný ředitel společnosti LIFTIA, který se podílí na organizaci Regionálního podnikatelského kempu v Libereckém kraji.

Zuzana Haburajová z Lipo.ink dodala: „Na Žluťáscích bylo obrovsky znát, jak moc pro ně pozitivní zpětná vazba znamená. Podpořit je v jejich rozhodnutí, v jejich směřování, to považuji za důležité. Proto mě těší, že jsme mohli poskytnout podporu a prostory Libereckého podnikatelského inkubátoru.“

Ohodnoť článek

Foto Nadace ZET

Štítky dětské domovy, kemp, podpora, trh práce, podnikání, budoucnost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí z dětských domovů poznávali na půlročním kempu pracovní trh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.