Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Turnov začíná řešit, co se současnou budovou knihovny po dostavbě nové

Turnov začíná řešit otázku, jak po dostavbě nové knihovny za téměř 112 milionů korun využije její současné sídlo, které za rok a půl opustí. Radnice zvažuje několik variant: sloužit by mohla jako náhradní prostor pro školáky, pro spolkovou činnost, bydlení či zdravotnictví. Případný prodej budovy považuje starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) za nejméně reálnou variantu.

„Je na strategickém místě, to by byla poslední možnost," řekl starosta. Hodnotu budovy odhadl na 21 milionů korun.

Budova v Jeronýmově ulici potřebám knihovny kapacitně nestačí, má nedostatečné hygienické i návštěvnické zázemí, chybí jí společenský sál a objekt navíc není bezbariérový. Proto nyní město staví pro knihovnu čtyřpodlažní budovu o několik set metrů blíže k centru, ve Skálově ulici. Do nového sídla se knihovna přemístí na přelomu let 2025 až 2026.

Její současné sídlo podle starosty není ve špatném technickém stavu. Jako nejreálnější varianta se zatím jeví, že by budova po přestěhování knihovny sloužila jako náhradní prostor pro školáky. „Jako rezerva spojená s projektem Nová škola a stěhováním škol," uvedl Hocke. Tento projekt zahrnuje připravovanou výměnu školských areálů mezi městem a Libereckým krajem, jehož cílem je mimo jiné vybudování nové plnohodnotné základní školy v části Turnov II.

Školáci byl ale v náhradních prostorech měli být jen dočasně a druhou variantou, kterou zatím vedení města preferuje, tak je přeměnit do budoucna budovu v Jeronýmově ulici na komunitní dům. V takovém případě by sloužila zřejmě pro organizace, jež se zaměřují na podporu rodin, děti a mládeže.

Další zvažovanou variantou je přestavba na bytový dům, k čemuž by ale podle starosty byla nutná změna s územním plánem. Jako ještě méně pravděpodobné se podle něj jeví, že by objekt přestavěli na ordinace lékařů. „Zdá se, že touto cestou není potřeba se vydat," dodal Hocke. Vychází z toto, že aktuálně vznikají v Turnově ordinace v jiných objektech, ať už v ulici Skálova nebo 5. května.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská knihovna Turnov

Štítky ČR, správa, reality, knihovny, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Cipro

Ať město využije budovu jak koliv mělo by počítat s drobnými opravami, jako např.: výměna rozvodů vody, kontrola stavu nosníku střešní konstrukce a výměna oken.

Čtvrtek, 20. června 2024, 13:24Odpovědět

Turnov začíná řešit, co se současnou budovou knihovny po dostavbě nové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.