Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Liberečtí radní souhlasí s koupí lanovky i zámku, zastupitelé rozhodnou za týden

Liberečtí radní schválili v úterý nákup lanovky na Ještěd i zámku v centru města. Zda je město skutečně získá, rozhodnou za týden zastupitelé města, informoval náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

Kabinová lanovka na Ještěd je mimo provoz od tragické nehody z října 2021, při níž zemřel průvodčí. České dráhy lanovku nechtějí dál provozovat a Liberec by od nich měl odkoupit pozemky, stavby a technologie související s provozem lanové dráhy. Město by za to mělo zaplatit 38,6 milionu korun, na této ceně se s dopravcem domluvilo. Podle Lenerta už České dráhy prodej schválily. „De facto se čeká na schválení zastupitelstvem města a ten prodej by měl být dotažen," řekl Lenert.

Liberec chce provoz lanovky obnovit, i když v jiné podobě. Zastupitelé již podpořili nahrazení kyvadlového provozu systémem jedné velkokapacitní kabiny zavěšené na dvou lanech, takzvanou tramvají. Zároveň rozhodli o prodloužení lanové dráhy z bezmála 1,2 kilometru na téměř dva kilometry. Po rekonstrukci tak bude nástupní místo níže než dosud, u konečné tramvaje v Horním Hanychově. V ideálním případě by mohla být lanovka v provozu od ledna 2029. „V současné době připravujeme zadání takzvaně design and build, to je vyprojektuj a postav, kdy budeme hledat dodavatele této služby. Pokud vše dobře půjde, chtěli bychom ho v únoru (2025) vysoutěžit," dodal Lenert.

Souhlas zastupitelstva zbývá i k tomu, aby město získalo od soukromého majitele zámek z 16. století, který je v horním centru města. Na odkupní ceně za jednu z nejstarších staveb v Liberci je radnice s vlastníkem domluvená. „Je to 80 milionů korun rozděleno do třech (ročních) splátek a jeden milion je hodnota movitého majetku na zámku," uvedl náměstek primátora.

Když město zámek získá, chtějí ho podle náměstka v létě zpřístupnit veřejnosti. A to formou prohlídek i kulturním programem v parku. Náměstek konkrétně zmínil večerní promítání filmů či divadelní představení.

Do budoucna by část zámku měla sloužit pro potřeby mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm. Už dříve zástupci radnice také naznačili, že zámek by mohla částečně využívat i městská základní umělecká škola, která potřebuje další prostory. Mezi další zvažované varianty patří, že část zámku využijí úředníci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto rozhlednajested.cz

Štítky ČR, správa, reality, Liberec, Ještěd, zámek, lanovky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí radní souhlasí s koupí lanovky i zámku, zastupitelé rozhodnou za týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.