Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Liberec podruhé hledá firmu pro opravu kina Varšava, zvýšil možnou cenu

Liberec podruhé hledá v soutěži stavební firmu, která opraví jednosálové kino Varšava v horním centru města. Maximální přípustnou cenu radnice zvýšila ze 44 milionů na 51 milionů korun bez daně a zmírnila i podmínky pro přihlášení. Konkrétně jde například o zkušenosti s opravou památek. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu veřejných zakázek.

V prvním, neúspěšném kole dostal Liberec jedinou nabídku, která ale byla nad požadovanou maximální cenou. Proto se radnice rozhodla zmírnit podmínky a zvýšit cenu. „Moc si přejeme, aby se našel zhotovitel a kino se dočkalo zasloužené rekonstrukce, která ještě více podtrhne jeho historický půvab a vytvoří lepší komfort pro návštěvníky," uvedla již dříve náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO).

Varšava je nejstarším kamenným kinem ve stotisícovém Liberci, jehož historie se píše od roku 1908. Původně jednopatrové kino v roce 1922 nahradila velkolepá budova v tehdy moderním stylu art-deco. Následně budova ve Frýdlantské ulici podstoupila několik přestaveb a dnešní podobu má od roku 1965. Kinu hrozil zánik před 16 lety, kdy ho radnice kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci a konkurenci multikin uzavřela. V roce 2014 ale jeho provoz obnovila skupinka nadšenců a díky nim se v kině promítá dodnes.

Stavební firmy mají čas na podání nabídek do 19. července. „Prohlídka pro zájemce o rekonstrukci kina z řad stavebních firem proběhne v úterý 25. června v 11:00 v kině Varšava," uvedl v tiskové zprávě ředitel kina Varšava Ondřej Pleštil.

Rekonstrukce kina je plánovaná zhruba na rok. „Sál kina i interiéry čeká generální rekonstrukce, přibude nová vzduchotechnika, elektroinstalace, nová jevištní technologie. Uzavírka kina je plánována od září 2024 do prosince 2025," dodala dramaturgyně kina Naďa Hetešová. Součástí rekonstrukce je i oprava prostoru před kinem, fasády či výměna rozvodů vody, kanalizace, vytápění nebo oprava hydroizolace a drenážního systému.

Liberec nyní v soutěži podruhé hledá stavební firmu i pro přestavbu bývalé slévárny Linser na kulturně kreativní centrum zvané Linserka. V prvním kole o tuto zakázku nikdo neprojevil zájem, radnice proto zvýšila maximálně přípustnou cenu z 31 na 36 milionů korun bez daně. Termín pro podání nabídek ve druhém kole vyprší příští týden ve středu. Bývalá slévárna v Resslově ulici je posledním pozůstatkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Dnes jde o zchátralou budovu využívanou jen příležitostně. Po kompletní rekonstrukci by se měla přeměnit v kreativní prostor využívaný umělci nebo architekty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, stavby, film, Liberec, kino Vrašava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec podruhé hledá firmu pro opravu kina Varšava, zvýšil možnou cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.