Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Nejvíc úrazů dětí je teď v červenci, rizikové jsou trampolíny i skoky do vody

Nejčastější úrazy dětí v létě souvisí se silničním provozem, při sportu je důležité používat ochranné pomůcky, jako jsou chrániče nebo helmy. V příspěvku Státního zdravotního ústavu na sociální síti X to uvedla jeho mluvčí Štěpánka Čechová. Odborníci varují i před skoky do neznámé vody nebo úrazy z trampolín.

Podle statistik České rady dětí a mládeže z roku 2022 dochází k největšímu počtu úrazů v červenci, nejvíc v přírodě nebo na sportovištích. Nejčastěji jde o zlomeniny. "Připomeňme dětem, že přecházíme nejlépe na přechodech pro chodce a před každým vstupem do vozovky je správné se zastavit a rozhlédnout," uvedla mluvčí Štěpánka Čechová.. Poblíž silnice není vhodné hrát míčové hry a při sportování je potřeba používat vhodnou obuv a ochranné pomůcky. "Helma a chrániče mohou i zachránit život," dodala.

Častá bývají podle SZÚ v létě také pokousání cizím psem nebo úrazy na nebezpečných místech, kam se děti mohou vydat, jako jsou opuštěné budovy, skládky, ale i okraje skal a srázů. Odborníci varují také před otravami, děti by neměly jíst neznámé bobule nebo houby. "Dbejme na to, aby silní alergici měli u sebe své léky - mohou nastat otoky dýchacích cest a dušení, třeba po bodnutí hmyzem," uvedla mluvčí.

Děti také není vhodné nechávat bez dozoru při koupání, neplavci by měli mít k dispozici podle SZÚ certifikované pomůcky proti tonutí. Nebezpečné jsou zejména skoky do neznámé vody. "Každoročně se opakují závažné úrazy hlavy či páteře kvůli nárazu na překážku pod vodou," sdělila Čechová. Každý rok je jich kolem dvanácti, dodala.

"Při skoku po nohách ztlumí alespoň část nárazu kosti dolních končetin a pánve, které se zlomí a pak až menší fyzikální síla působí na bederní a vyšší obratle. Při skocích po hlavě dochází nejčastěji ke zranění lebečních kostí, krční páteře a kompresním zlomeninám obratlů," popsala v tiskové zprávě k nejčastějším úrazům fyzioterapeutka Fyziokliniky Iva Bílková.

Zlomeniny zápěstí nebo dlouhých kostí rukou jsou podle ní typickým zraněním cyklistů, zlomený loket, noha a poškozené kolenní klouby jezdců na kolečkových bruslích. Letní klasikou jsou podle ní také rozsáhlé odřeniny a hnisající rány.

"Trampolíny a skákací hrady (...) bývají přeplněné rozdováděnými dětmi, které do sebe vzájemně vráží. Zábava pak nezřídka končí zlomeninou pažní kosti, vřetenní kosti a loketní kosti v blízkosti loketního kloubu nebo pohmožděním krční páteře," doplnila.

Důležité je podle ní u malých dětí posoudit, zda jsou na trampolínu dostatečně pohybově zdatné. "Neumí-li dítě skákat po jedné noze panáka a v běhu či při lezení na prolézačkách působí nemotorně, není na trampolínu ještě zralé. Ve skoku nezvládne zatnout správné svaly, zpevnit tělo, a když ho trampolína vymrští, chybí mu koordinace v letu a hrozí pád na rameno nebo krční páteř," vysvětlila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky úraz, děti, léto, červenec, lékař, trampolína, zlomenina, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc úrazů dětí je teď v červenci, rizikové jsou trampolíny i skoky do vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.