Počasí dnes27 °C, zítra16 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Liberec měl loni rekordní příjmy i výdaje, přes tři miliardy korun

Stotisícový Liberec loni hospodařil s rekordním rozpočtem, meziročně byl vyšší o víc než půl miliardy korun. Příjmy pátého největšího města v zemi přesáhly 3,706 miliardy a výdaje 3,443 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v závěrečném účtu.

Zastupitelé Liberce pro minulý rok původně schválili schodkový rozpočet s příjmy 2,74 miliardy a výdaji 3,13 miliardy korun. V plusu nakonec skončilo hospodaření Liberce díky některým nerealizovaným zakázkám a vyšším daňovým příjmům. Liberec loni na daních získal rekordních 2,611 miliardy korun, což bylo o 361,4 milionu více než v roce 2022.

Na konci loňského roku tak bylo na účtech města skoro 863 milionů, což bylo o 157,6 milionu více než na konci roku 2022. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) řekl, že peníze, které loni neinvestovali, využijí letos. „Například rozjíždíme kino Varšava, rekonstrukci za 50 milionů, nebo rekonstrukci okolí přehrady za 80 milionů korun. Také se pouštíme do rekonstrukcí škol anebo jsme schválili před měsícem velký projekt energetických úspor na 32 budovách asi za 700 milionů korun. To jsou všechno projekty, do kterých ty volné peníze budeme dávat," dodal.

Na kapitálové výdaje vydal Liberec loni 588 milionů korun, což je skoro o devět milionů méně než v roce 2022. Největší investicí byla letos dokončená rekonstrukce Základní školy Jabloňová v Pavlovicích, z loňského rozpočtu na to šlo přes 80 milionů. Více než 53 milionů město vydalo na rozšíření Mateřské školy Lvíček v Doubí, skoro 39 milionů na dokončení výstavby bytových domů v ulici Na Žižkově a bezmála 24 milionů na zahájení modernizace parkoviště v Pastýřské ulici. Práce na něm finišují.

Zadluženost Liberce loni meziročně klesla z 1,47 na 1,34 miliardy korun. Na každého obyvatele města tak na konci loňského roku připadal dluh 13.606 korun, o rok dříve to bylo 15.629 korun.

Letošní rozpočet Liberce by měl být ještě vyšší než loňský a poprvé v historii města přesáhne čtyři miliardy korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec měl loni rekordní příjmy i výdaje, přes tři miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.