Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Parkoviště v Pastýřské ulici v Liberci pro 140 aut bude v provozu od pondělí

Modernizace venkovního parkoviště v Pastýřské ulici v Liberci pro 140 aut po více než tři čtvrtě roce skončila. V provozu bude oficiálně od pondělí, řekl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

„Zatím bude v předběžném užívání, ještě není zkolaudované," dodal náměstek. Toto parkoviště bude v Liberci prvním městským, kde bude možné platit za parkování i kartou.

Radnice parkoviště v sousedství sídla policie rekonstruovala jako součást první etapy výstavby nové komunikace označované Nová Pastýřská, za což zaplatila bezmála 54,5 milionu korun. Při modernizaci parkoviště, které bude vedle nové silnice, liberecká radnice poprvé uplatnila prvky modrozelené infrastruktury pro lepší vsakování dešťové vody. Nejviditelnější je nová alej se 30 stromy. Jiný je i povrch parkoviště, kdy hliněnou a bahnitou plochu s výmoly nahradily dlažební kostky. Přibyl tam také chodník.

Parkoviště bude sice v provozu od příštího týdne, řidiči ho ale využívají už nyní. Například ve čtvrtek dopoledne bylo takřka z poloviny plné. Přístup k parkovišti je zatím po provizorní cestě od Tržního náměstí, příjezd z druhé strany komplikuje rekonstrukce Sokolské ulice a havarijní oprava vodovodu pod knihovnou.

Součástí modernizace parkoviště byly i rekonstrukce části Tržního náměstí, kde bude v budoucnu začínat Nová Pastýřská. Na silnici je položený tichý asfalt, přibyla tam jednostranná alej s osmi stromy, opravený je i chodník a u výjezdu z náměstí do křižovatky s Budyšínskou a Durychovou ulicí jsou sloupy pro světelnou signalizaci. Po dokončení Nové Pastýřské budou dopravu na této křižovatce řídit semafory.

Další dvě etapy výstavby Nové Pastýřské spojené v jednu zakázku chce radnice zahájit na podzim, po skončení aktuálně prováděné rekonstrukce Sokolské ulice. V soutěži nyní město hledá firmu, která silnici postaví. Náklady na tyto dvě etapy radnice odhaduje na 28 milionů korun bez daně. O vybudování Nové Pastýřské, která propojí Tržní náměstí se Sokolskou ulicí, se v Liberci mluví víc než 20 let. Ulevit by měla dopravě v horním centru města.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkoviště v Pastýřské ulici v Liberci pro 140 aut bude v provozu od pondělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.