Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Turnov hledá firmu, která mu za 20 milionů postaví budovu pro dětské skupiny

Turnov nedostatek míst ve svých mateřských školách pro děti mladší tří let částečně vyřeší vytvořením dvou dětských skupin, každá bude pro 12 dětí. Nyní radnice v soutěži hledá firmu, která pro ně v části Hruštice postaví budovu se zázemím. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) předpokládá, že výstavba si vyžádá kolem 20 milionů korun.

„Stát nám na to má přispět stoprocentní dotací. My zaplatíme zahradu, která u toho má být, ta je neuznatelným nákladem. Chceme si tak pomoct s navýšením kapacity pro děti mezi druhým a třetím rokem věku," uvedl starosta Tomáš Hocke. 

Čtrnáctitisícový Turnov v Českém ráji je zřizovatelem osmi mateřských škol s kapacitou zhruba 600 míst, což ale nestačí. Letos k zápisu přišlo 230 dětí, volných míst bylo 168. Školky tak mohly většinou přijmout jen tříleté a starší děti ze své spádové oblasti.

Budovu pro obě dětské skupiny si nechá radnice postavit na svém nezastavěném pozemku na rohu ulic Lubomíra Jasínka a Františka Závorky. „Rádi bychom na podzim začali stavět a na výstavbu je deset měsíců," řekl Hocke. V ideálním případě by tak dětské skupiny pro 24 dětí mohly fungovat už od podzimu příštího roku, za reálnější termín ale starosta považuje leden 2026.

Přes 7 tisíc nových míst 

Výstavbu zaplatí město z Národního plánu obnovy, v němž je na budování dětských skupin sedm miliard korun. Do roku 2026 by tak mělo vzniknout přes 7 tisíc nových míst v dětských skupinách, které jsou alternativou k mateřským školám.

Turnov by chtěl od podzimu příštího roku také zvýšit kapacitu waldorfské mateřské školy z 50 na 75 míst. Docílit toho chce výstavbou nového pavilonu, což bude stát skoro 40 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky správa, školy, stavby, mateřské, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov hledá firmu, která mu za 20 milionů postaví budovu pro dětské skupiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.