Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 4. srpna 2024  |  Svátek má Dominik
Bez reklam

Na pěti vodních plochách v Libereckém kraji je zhoršená kvalita vody

Na pěti vodních plochách v Libereckém kraji je zhoršená kvalita vody. U všech jde v tomto období o obvyklý stav. Vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci. Na třetím z pěti stupňů hodnocení zůstává kvůli zvýšenému výskytu toxických sinic voda Máchova a Hamerského jezera na Českolipsku. Zdravotní obtíže po koupání tam hrozí u vnímavých jedinců, k nimž patří děti, těhotné ženy nebo alergici. Hygienici tam proto lidem doporučují, aby se vždy po koupání osprchovali.

Zelený smajlík, který značí mírně zhoršenou kvalitu vody, zůstává u rybníka Bažantník v Autocampu Sedmihorky v Českém ráji a také na Českolipsku u Černého rybníka v areálu Autokempu Nedamov u Dubé a Velkého zákupského rybníka v Zákupech. Mírně zhoršenou kvalitu vody naznačuje její snížená průhlednost, riziko zdravotních obtíží po koupání je tam podle hygieniků malé, přesto i na těchto přírodních koupalištích doporučují po koupání sprchu.

Liberecký kraj je na vodní plochy bohatý, podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Loosové letos sledují hygienici kvalitu vody na 50 plochách, z toho 15 je přírodních koupališť, 13 je betonových nádrží a zbytek jsou umělá koupaliště. Kvalitu vody a množení sinic podle Loosové ovlivňují vysoké teploty, ale například i přívalové deště. Informace o kvalitě vody najdou lidé na webu nebo na informačních tabulích přímo u sledovaných ploch.

Pokud se člověk chce vykoupat v rybníce, který hygienici nekontrolují, měl by si ho podle Loosové nejprve dobře obhlédnout, zda do něj neústí kanalizace nebo odpad z výroby. "Co se týče sinic nebo řas, na to existuje velice jednoduchý test. Stačí PET lahev, naplnit ji vodou a nechat 20 minut stát. Pokud máte sekané jehličí, takový prstýnek nahoře, tak to jsou sinice. Řasy bývají v celém profilu nebo mívají tendenci se usazovat na dno," dodala.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pěti vodních plochách v Libereckém kraji je zhoršená kvalita vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.