Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

Liberecký kraj spouští nový platební portál, který usnadní úhradu poplatků v menších obcích

Liberecký kraj připravil nový platební portál, určený je samosprávám a má usnadnit jejich obyvatelům úhradu poplatků za odpad, psy, správních poplatků a podobně. Pro obce by měl znamenat úsporu času, jednodušší a přehlednější provádění plateb i jejich evidenci. V testovacím režimu portál o letních prázdninách vyzkoušejí Doksy a Kunratice u Frýdlantu, řekl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Platební portál je podle Ulvra dalším krokem v digitalizaci agendy měst a obcí. „Společně s Agenturou regionálního rozvoje - ARR chceme přes léto spustit zkušební provoz a vychytat mouchy, abychom od září mohli spustit platební portál do ostrého provozu a nabídnout ho městům a obcím v kraji," doplnil Ulvr. Zatímco velká města už většinou svým obyvatelům umožňují platit bezhotovostně, v menších obcích to často možné není. Právě jim by měl krajský portál umožnit takovou službu obyvatelům nabídnout.

„Inspiraci jsme našli ve Středočeském kraji, který ho provozuje již od roku 2021," doplnil Ulvr. Platební portál podle něj po vzoru středních Čech spustili například také na Vysočině nebo v Plzeňském kraji. Přípravě portálu v Libereckém kraji předcházela anketa. „Z 215 obcí reagovalo 60 a z nich 44 mělo zájem do toho s námi jít," řekl Ulvr.

Spuštění platebního portálu a jeho provoz přijdou letos kraj na 878 000 korun, pro města a obce bude služba zdarma, náklady hradí kraj. „Jsme samozřejmě připraveni obcím a městům v regionu se spuštěním a provozem co nejvíce pomoci," dodal radní.

Zapojení do systému umožní obyvatelům bezhotovostní platby. „Když budete chtít zaplatit třeba za psa, tak se podíváte na platební portál kraje, jestli tu platbu vaše obec umožňuje, a pokud ano, tak zaplatíte kartou nebo převodem," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Portál bude umožňovat i platby mobilním telefonem nebo prostřednictvím QR kódu. Do budoucna kraj počítá s rozšířením využití krajského platebního portálu i pro organizace, které obce zřizují, jako jsou třeba školní jídelny nebo domovy seniorů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto portál kudyznudy.cz

Štítky Liberecký kraj, poplatky, platby, internet, správa, peníze, obce, úřady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj spouští nový platební portál, který usnadní úhradu poplatků v menších obcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.