Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Hrad Grabštejn představil návštěvníkům nové archeologické nálezy

Nové archeologické nálezy si mohou prohlédnout návštěvníci hradu Grabštejn. Archeologická expozice tam vznikla v roce 2021, teď ale prošla modernizací a doplnily ji nálezy z poslední doby. K nezajímavějším novinkám patří pečetidlo knížete Boleslava z 12. století. Nejzajímavější na něm je, že má středový otvor, což je vlastně znehodnocení toho pečetidla, řekla archeoložka z libereckého národního památkového ústavu Renata Tišerová.

Hrad Grabštejn stojí na skalnatém kopci nad obcí Chotyně v blízkosti hranic s Polskem a Německem. Poprvé byl zmíněn v listině z roku 1286, archeologický průzkum, který v posledních letech provázel obnovu hradu ale ukázal, že místo bylo osídlené mnohem dříve. Před výstavbou hradu tam bývalo raně středověké hradiště, nálezy kamenných nástrojů ale podle Tišerové dokazují, že lidé tam žili už v pravěku. Současnou renesanční podobu získal hrad po přestavbě v 16. století, kdy ho vlastnil Jiří Mehle ze Střelic.

Archeologickou expozici obohatily třeba mince, ale také předměty, které lidé v pozdním středověku používali každý den. „Podařilo se nám na horním nádvoří odhalit několik velice zajímavých kusů šperků a ozdob oděvů, takže tady máme třeba přezky nebo opaskovou sponu se zbytky zlacení, můžeme tady vidět unikátní řetízky, které se dochovaly i pro nás v překvapivě dobrém stavu, rolničky nebo gombíky, které sloužily k okrášlení oděvů. Zajímavostí jsou i takové obyčejnější pletené prstýnky a zároveň se nám podařilo najít surovinu, ze které se vyráběly," řekla archeoložka.

Expozice není podle Tišerové řazena chronologicky, ale tematicky, aby to pro návštěvníky bylo poutavější a zajímavější. „Ve vitríně, která je věnovaná každodennosti, jsou i věci běžné denní potřeby jako ocílka, která se nosila za opaskem, přesleny, které sloužily ke spřádání nití, ale i potřeby pro šití. Našli jsme poměrně velké množství špendlíků, šicích jehel, náprstků, a tohle všechno nám přijde jako velmi zajímavé, protože díky tomu se můžeme seznámit nejen s tou reprezentativní části života na šlechtickém sídle, ale i běžnou každodenní činností," dodala.

Archeologická expozice v nejstarší části hradu je součástí prohlídkového okruhu Grabštejnské poklady, který seznamuje návštěvníky s tím nejcennějším, co Grabštejn ve svých zdech skrývá. Pro návštěvníky ho otevřeli letos v červnu, od soboty 13. července bude doplněn o nově rozšířenou expozici archeologie.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Grabštejn

Štítky ČR, památky, archeologie, Grabštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Grabštejn představil návštěvníkům nové archeologické nálezy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.