Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Turnov zachová novoroční ohňostroj v tradiční podobě

Čtrnáctitisícový Turnov zatím zachová novoroční ohňostroj v tradiční podobě. Při rozhodování vycházeli radní města i z výsledků ankety, v níž tato varianta získala největší podporu. Hlasovalo pro ni 246 z 595 respondentů, informovala mluvčí města Marcela Jandová.

„Nejčastěji se vyjádřily osoby ve věkovém rozmezí 25 až 54 let. S ohledem na množství odpovědí i statistickou skladbu respondentů se nejedná o reprezentativní vzorek populace Turnova, jde spíš o přibližný obraz postoje obyvatel k této akci," uvedla Jandová.

Novoroční osmiminutový ohňostroj na autobusovém nádraží a parkovišti u Jizery v lokalitě Na Lukách patří v Turnově dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější akce roku, každoročně přiláká několik tisíc lidí. Podle mluvčí ale zástupci města vnímají, že ne všichni ohňostroj v této podobě vítají. „V posledních letech bezesporu narůstá diskuze o negativních vlivech této světelné show, a to s ohledem na znečištění ovzduší, zvířata, limity hluku i další souvislosti. Potřebu širší diskuze určitě vyvolala i situace na sklonku loňského roku, kdy tragická událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyústila v doporučení na restrikce oslav, což vyvolalo polemiku o smyslu a způsobu oslav samotných," uvedla mluvčí.

I proto se radnice letos rozhodla uspořádat anketu, v níž měli obyvatelé města na výběr z vícero možností. Kromě zachování ohňostroje v současné podobě mohli hlasovat pro kombinaci ohňostroje s tichými zvukovými efekty, nahrazení dronovou show, zachování jen koncertu nebo úplné zrušení akce či mohli navrhnout jinou variantu. Druhý největší počet hlasů získala kombinace ohňostroje s tichými zvukovými efekty, pro ni bylo 104 respondentů.

Pro zachování ohňostroje v současné podobě podle mluvčí hovořilo také to, že kromě úplného zrušení akce jde o nejlevnější variantu a že má i podporu dalších spoluorganizátorů. „Město na ohňostroj samotný přispívá 25 tisíci korunami, další náklady na něj pokrývají sponzoři. Bez nich by v této podobě ani nemohl být realizován," dodala Jandová.

Měst a obcí, které pořádají na přelomu roku ohňostroje, v Libereckém kraji ubývá. V posledních letech jich bylo jen kolem pěti. Anketu k jeho budoucnosti letos měly také pětitisícové Doksy na Českolipsku. Pro jeho zachování byla necelá třetina respondentů, 87 z 286. Definitivní rozhodnutí ale zatím dokská radnice nepřijala stejně jako v Novém Boru na Českolipsku, jež uspořádala anketu už loni na podzim. Z 11 500 obyvatel města se jich zapojilo 1220, přes 61 procent respondentů se vyslovilo pro zachování tradičních ohňostrojů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zábava, ohňostroj, Turnov, Nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov zachová novoroční ohňostroj v tradiční podobě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.