Počasí dnes26 °C, zítra28 °C
Pondělí 2. září 2024  |  Svátek má Adéla
Bez reklam

Česká Lípa zřídila technické služby, firma AVE proto nepodepsala novou smlouvu

Česká Lípa zřídila vlastní technické služby, nová městská společnost Technické služby města Česká Lípa už je zapsaná v obchodním rejstříku a od dubna příštího roku by měla převzít letní i zimní údržbu komunikací ve městě. Tyto služby posledních 18 let v České Lípě zajišťovala společnost AVE, která zvítězila i v nové soutěži na další období, smlouvu ale odmítla podepsat, informovala opoziční českolipská zastupitelka Romana Žatecká (SPD).

„Tento krok bude mít vážné důsledky pro město a jeho obyvatele, protože aktuálně je město bez základní údržby veřejných prostor," doplnila Žatecká. Zastupitelé zvolení za SPD proto podle ní žádají starostku Jitku Volfovou (ANO), aby do 1. srpna zastupitele písemně informovala o formě zajištění letní údržby města. V případě, že vedení města problém nevyřeší, bude opozice usilovat o svolání mimořádného jednání zastupitelstva k řešení vzniklé situace, uvedla Žatecká.

Podle mluvčí radnice Kristýny Kňákal Brožové vedení města s firmou AVE o uzavření rámcové smlouvy jedná, výběrové řízení dosud nebylo ukončeno. „Úklid města je po přechodnou dobu zajištěn dle potřeb," řekla mluvčí. Pokud jde o zimní údržbu města, pro tu bude podle ní rozhodující výsledek jednání s vybraným uchazečem (AVE). „Jsme připraveni situaci řešit, i když vybraný uchazeč smlouvu nepodepíše," dodala mluvčí radnice.

O zřízení vlastních technických služeb rozhodlo českolipské zastupitelstvo 10. června. Nová městská společnost by měla postupně převzít správu a údržbu městského majetku, zajišťovat služby, které dnes město zadává na základě veřejné soutěže externím firmám, jako je správa a údržba veřejného osvětlení, zeleně a také komunikací. Do základního kapitálu nové společnosti s ručením omezeným vložilo město 50 milionů korun, celkové náklady na zřízení technických služeb odhadlo na 150 milionů korun.

„Kladem je zajištění údržby majetku města vlastní společností, která zajistí pružnější reagování na potřeby města," řekla Volfová. Město bude mít podle ní pod kontrolou nejen služby, ale i peníze, které na ně vynakládá. Radnice si od projektu slibuje také úsporu nákladů. V minulém období město za služby, které by měly technické služby převzít, platilo bezmála 50 milionů korun ročně, na základě nových smluv náklady vzrostly více než o polovinu na 76,6 milionu korun. Za některé služby chtějí podle Volfové externí dodavatelé i více než dvojnásobek.

Na čištění a zimní údržbu komunikací a úklid autobusových zastávek ale vypsala Česká Lípa v březnu veřejnou soutěž s odhadovanou cenou 105,785 milionu korun bez DPH za čtyři roky plnění. Firma AVE CZ odpadové hospodářství, která soutěž vyhrála, teď zastupitele v dopise upozornila, že v nabídce zohlednila čtyřleté období, podmínky se ale změnily, když chce město službu už v příštím roce zajišťovat vlastní firmou. Městu jako řešení nabízí firma uzavření smlouvy s objednávkou služeb minimálně do 30. dubna 2027, případně společný podnik AVE a městských technických služeb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, služby, správa, firmy, TSMCL, Česká Lípa, ave

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa zřídila technické služby, firma AVE proto nepodepsala novou smlouvu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.