Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Památkově chráněný bývalý hostinec v Kamenickém Šenově bude za pár let asi opět funkční

Památkově chráněný bývalý hostinec u Ryšánků v Kamenickém Šenově na Českolipsku bude za pár let asi opět funkční. S pomocí dotací od státu, kraje i města ho David Wedlich opravuje od roku 2016.

„Předpokládám, že mě čeká ještě rok až dva," řekl ČTK David Wedlich. Podle něj ale nepůjde o klasický hostinec s běžnou otevírací dobou. Bude v retro stylu a bude sloužit jako společensko-kulturní prostor pro různé akce soukromého či veřejného charakteru. „Tím, že mi pomáhá i město, tak by ho mohlo použít třeba jako reprezentativní pro nějaké zasedání," dodal Wedllich.

Bývalý hostinec se nachází v pravém křídle roubené bývalé venkovské usedlosti, jejíž nejstarší části jsou z roku 1620. Wedlichově rodině patří stavení už tři století. „První doložený majitel je z roku 1758, a to už byl můj předek," řekl Wedlich. To, že stavení podle jmen mělo navenek různé majitele, je podle něj dané tím, že se většinou dědilo po ženské linii. „V minulosti to byl normálně obytný dům s hospodářskou částí a moji předkové obchodovali se sklem," dodal.

Hostinec byl v domě skoro 120 let, zhruba od roku 1830, a provozovaly ho právě manželky obchodníků se sklem. „Aby se nenudily, tak moje prababičky si zde otevřely výčep, aby si vydělaly nějakou korunu. A v tom pak pokračovala i moje babička. V roce 1948, když skončilo soukromé podnikání, tak musela lokál zavřít," dodal Wedlich.

Začalo zatékat přes střechu 

Využití pro tuto část rozsáhlého stavení podle něj poté rodina neměla, což se na stavu bývalého hostince projevilo. Přes střechu do něj začalo zatékat, místy se propadl strop a na podlaze byla jen hlína. „Hrozilo, že se to celé zřítí," uvedl spolumajitel stavení. Stavbu podle něj zachránilo, že je na seznamu památek. „Vedle domu u potoka stály čtyři velké stromy, které už byly přerostlé. A když jsem je chtěl pokácet, tak jsem musel mít povolení od památkářů. Tak jsem se seznámil s paní Štěpánkou Janatovou a ta mě navedla na tu cestu dotací a toho všeho. A tím to odstartovala. Bez dotací bych to finančně nezvládl," řekl spolumajitel stavení.

Ročně na dotacích získává zhruba 300 tisíc až 400 tisíc korun, což pokrývá jen část nákladů na rekonstrukci. Řádově už stála miliony korun. „Teď už je to můj celoživotní koníček. Třeba dveře si brousím sám a dělám i nějaké další práce. Do těch větších se ale nepouštím, na ty najímám odborné firmy," dodal dvaapadesátiletý Wedlich.

Při mimořádných příležitostech, jako jsou dnešní Dny lidové architektury, bývalý hostinec zpřístupňuje veřejnosti a ukazuje zájemcům, jak jeho obnova postoupila. „Komplet se vyměnily ty špatné obvodové trámy, udělaly se podlahy, stropy, vyměnily se krovy a rekonstruovaly se komplet okna," řekl Wedlich. Bývalý hostinec už má také částečně hotové vnitřní omítky, stejně jako v minulosti budou rákosové.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, zábava, Kamenický Šenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkově chráněný bývalý hostinec v Kamenickém Šenově bude za pár let asi opět funkční  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.