Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Liberec na výměnu tisíce svítidel přijal až šestou nabídku, prvních pět neprošlo testem

Liberec v zakázce na výměnu více než 1000 výbojkových svítidel veřejného osvětlení za úspornější se zdrojem LED přijal až šestou nejlevnější nabídku. Svítidla prvních pěti uchazečů neprošla podle náměstka primátora Jiřího Šolce (ANO) testováním. Soutěž vyhrála firma Q-EL PRO s cenou 9,42 milionu bez daně, nejlevnější vyloučený uchazeč požadoval pět milionů.

Liberec na modernizaci 1001 svítidel sice už loni získal evropskou dotaci 9,35 milionu korun, více než rok se mu ale nedařilo najít firmu, které tuto zakázku přidělí. První kolo soutěže musela radnice zrušit a dlouho se nedařilo najít vítěze ani v opakovaném výběrovém řízení, do něhož se přihlásilo deset firem.

„Trvalo to tak dlouho proto, že jsme si chtěli být skutečně jisti, že nám firmy skutečně dodají to, co nám v prospektech slíbí. Takže jsme spolupracovali s odbornou zkušebnou, která u firem nabrala vzorky a kontrolovala zejména uváděný světelný výkon versus spotřebu a versus zacílení do toho světelného kuželu. Na tom drtivá většina dodavatelů vyhořela, takže jsme museli vylučovat," řekl Šolc.

Obává se ale, že výběrem dodavatele zatím soutěž uzavřená není. „Předpokládám ještě lítý boj mezi těmi dodavateli," dodal. Nyní ještě neskončila lhůta, kdy je možné proti výsledkům soutěže podávat námitky.

Veřejné osvětlení ve stotisícovém Liberci má kolem 16 tisíc světelných bodů, úspornější LED svítidla má z nich zatím asi jen 15 procent. Další etapy výměny proto chystá radnice na další roky, z dotačního programu vyhlašovaném ministerstvem průmyslu a obchodu může ročně získat až deset milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec na výměnu tisíce svítidel přijal až šestou nabídku, prvních pět neprošlo testem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.