Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Technické muzeum v budoucnu asi o část prostor přijde, Liberec petici nevyhověl

Technické muzeum v Liberci, které provozují nadšenci v areálu bývalého výstaviště, v budoucnu asi o část svých prostor přijde. U vedení města neuspělo s petici podepsanou více než 3000 lidmi, aby při vytváření územní studie podporovalo zachování současného rozsahu muzea. Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) sdělil, že ve zpracovávané územní studii chce město zachovat koncepci představenou veřejnosti, to znamená, aby část areálu měla smíšenou funkci včetně bydlení.

„My jsme se rozhodli, že tu petici vezmeme jako námitku. Pořizovatel územní studie ji bude vyhodnocovat a ještě s Technickým muzeem budeme jednat. Ale každopádně chceme zachovat (v územní studii) ten mix," řekl Lenert.

Liberec si nechává zpracovávat územní studii pro desetihektarovou oblast ohraničenou městským bazénem, střední průmyslovou školou, křižovatkou zvanou Zlatý kříž a Štefánikovým náměstím u kasáren. V minulosti se toto území proslavilo zejména Libereckými výstavními trhy, které mívaly až 600 tisíc návštěvníků. Jako výstaviště už ale tato oblast minimálně 15 let neslouží.

Technické muzeum v nevyužívaném areálu začalo působit před deseti lety. Původně bylo v jednom pavilonu a postupně se rozšířilo do dalších. Prakticky tak nyní zabírá většinu území bývalého výstaviště. Podle návrhu studie se pro muzeum počítá se zachováním dvou pavilonů, které jsou podél Masarykovy ulice, a nahrazením severních pavilonů B až D novými domy. Podle Lenerta ale není vyloučeno, že i ty by v budoucnu mohlo muzeum částečně využívat. „V té části bydlení může být v dolních prostorech část Technického muzea, popřípadě výstavní plochy," dodal náměstek. I tak by se ale plocha muzea zmenšila.

Vedení města už dříve uvedlo, že schválení územní studie podle navrženého konceptu by na rozsah expozic Technického muzea nemělo mít žádný vliv minimálně do roku 2034. „Určitě se tam příštích deset let nic bourat nebude," uvedl před měsícem při veřejném projednání studie primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Náklady na částečnou přestavbu výstaviště odhaduje na stamiliony.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technické muzeum Liberec

Štítky ČR, správa, muzea, reality, výstaviště, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Změny ano, ale k lepšímu. Dokud město plánuje omezení dopravy dál do Volksgarten (tramvajová točna kolem průmyslovky), soukromé byty a komunikace na úkor zeleně, tak to podpořit prostě nejde (petici jsem s výhradami podepsal). V současnosti - tedy než z toho město/knl udělali parkoviště - je to vnitroblok bez aut, vhodný pro děti, v okolí nemáme jediné hřiště, jediný park, tak i tohle málo se hodí.

Úterý, 30. července 2024, 08:23Odpovědět

Tomáš Kroutimhlavou

Už se těším na volby do zastupitelstva. Je nejvyšší čas na výměnu vedení. Určitě každý bude líčit, jak moc důležitá je bytová výstavba, jak moc byty chybí atd. Jenže tohle opět nebude bydlení pro mladé lidi, to nebudou startovací byty. Na to jsou ty pozemky moc luxusní! Takže zde opět budou byty pro bohaté investory co zde budou pronajímat bydlení pro vyšší vrstvy. Nejlíp bude, když si to pak oplotíte a vjezd bude na závoru. Tady město mrhá potenciálem gěnia loci toho pozemku. Proč by zde nemohlo být ono technické muzeum a třeba většího rázu? Stačilo by sehnat peníze a nastartovat ten areál. Jde to i jinde. Takhle se zase bude kupčit s pozemky. A už tedy vím proč chtěli shodit Bazén a postavit ho nový na zelené louce u Arény! Ono jde celou tu dobu o pozemky! Je mi špatně z pomyšlení jak nás město okrádá o to nejcennější. Stavět se zde bude a hotovo! Jak za Drdy! Kdo chce jíti správným směrem, musí stavět se Synerem ( CL Evansem, Metrostavem DIZ aj - každý nechť si doplní sám) Fakt se na ty volby těším. Zámečníku, Šolci, Janďourku - voliči nejsou hloupí a nezapomínají!

Pondělí, 29. července 2024, 20:10Odpovědět

Technické muzeum v budoucnu asi o část prostor přijde, Liberec petici nevyhověl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.