Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Za zastřeleného divočáka nad 80 kilo dostanou lovci nově odměnu 10 tisíc korun

Za zastřeleného divočáka, který bude mít víc než 80 kilo, si nově lovci odnesou dvojnásobnou odměnu. Místo 5 tisíc korun si přijdou od začátku srpna na 10 tisíc korun. Tedy pokud budou divočáci odloveni v uzavřených pásmech vymezených Státní veterinární správou v souvislosti s výskytem afrického moru prasat v populaci prasat divokých v Libereckém kraji. Zvýšením odměny za odlovení dospělých kusů divočáků chce Státní veterinární správa podpořit snižování populace divokých prasat.

„Podmínkou pro vyplacení zvýšeného zástřelného je předání uloveného kusu k likvidaci v asanačnímu podniku. Tyto kusy nebudou určeny pro lidskou spotřebu. Úřední veterinární lékař v asanačním podniku ověří hmotnost uloveného svezeného kusu, zároveň z něj odebere i vzorek k vyšetření na africký mor prasat. Na základě tohoto ověření Krajská veterinární správa pro Liberecký kraj vyplatí lovci zvýšené zástřelné,“ popisuje Petr Majer z oddělení vnější komunikace Státní veterinární správy.

Zástřelné za odlov velkých kusů bylo navýšeno už v březnu. Tehdy z 1000 či 2000 korun na 5 000 korun. Toto navýšení ale k výraznému nárůstu odstřelů této kategorie prasat divokých v oblasti nevedlo. Dvojnásobná částka má lovce více motivovat.

Divočáci nakažení africkým morem prasat přežívají nyní delší dobu než dříve a delší dobu tak mohou být zdrojem šíření infekce pro další prasata. „Z tohoto důvodu je více než dříve důležité divočáky intenzivně lovit a snižovat hustotu jejich populace, která je v České republice výrazně vyšší, než by měla být,“ vysvětluje ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Lovci v uzavřeném pásmu II mají v současné době při lovu velkých kusů prasat divokých na výběr. Buď se rozhodnou ulovený kus využít k lidské spotřebě a v takovém případě mají nárok na základní zástřelné ve výši 2 000 korun. Druhou možností je takový kus k lidské spotřebě nevyužít. V tomto případě mají nárok na zvýšené zástřelné, nově 10 000 korun za kus.

Státní veterinární správa ve spolupráci s ministerstvem zemědělství připravila také zvýšení nálezného z 2 000 na 5 000 korun. Vypláceno bude za nalezené uhynulé či sražené kusy v oblastech, které budou nově zařazeny do uzavřeného pásma II, tedy oblasti s výskytem afrického moru prasat. „Nárok na zvýšené nálezné bude po dobu 30 dní od zařazení nových oblastí do uzavřeného pásma II. Státní veterinární správa v současnosti pracuje na mimořádných veterinárních opatřeních, která pravidla ještě upřesní. Intenzivní vyhledávání uhynulých kusů a jejich laboratorní vyšetřování je v boji proti nákaze jedním z nejdůležitějších opatření,“ dodává Petr Majer.

Od počátku letošního roku eviduje Státní veterinární správa 26 případů afrického moru prasat u prasat divokých (14 uhynulých a 12 ulovených kusů). Celkem bylo v České republice od počátku nákazy na konci roku 2022 potvrzeno 83 případů nemoci. Africký mor prasat se stále vyskytuje pouze u prasat divokých, v chovech domácích prasat nebyla v České republice tato nákaza dosud nikdy potvrzena.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky divočák, SVS, veterina, africký mor, lov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zastřeleného divočáka nad 80 kilo dostanou lovci nově odměnu 10 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.