Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Starým německým hrobkám vrací Frýdlant jejich zašlou krásu

Staré německé hrobky na frýdlantském městském hřbitově rozkvétají do krásy. Město Frýdlant je totiž od začátku roku postupně opravuje. Do konce července se obnovy dočkalo 9 z celkového počtu 95 německých hrobek, které město nově převzalo do svého vlastnictví. Čtyři další se začnou v rámci třetí etapy prací opravovat teď v srpnu. Celkem přijde jejich obnova, stejně jako u předchozích dvou etap, na téměř 300 tisíc korun bez DPH.

Hrobky převzal Frýdlant do svého vlastnictví v letech 2022 a 2023 a s jejich obnovou začal v první třetině tohoto roku. „Frýdlantu se podařilo v předchozích dvou letech převzít do svého vlastnictví staré německé hrobky, jejichž stav byl neuspokojivý až havarijní a které vyžadovaly opravu. S pracemi jsme neotáleli, prvních devět těchto hrobek už je obnovených, další čtyři jsou v procesu revitalizace a hotové budou do konce listopadu,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

„V rozpočtu města máme na opravy hrobek pro letošní rok vyčleněnu částku 1 milion korun, která pokryje právě ty tři etapy, které už proběhly anebo probíhají,“ říká vedoucí Majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant Martina Černá.

Frýdlantský městský hřbitov prošel za poslední dekádu výraznou revitalizací. „Poslední skvrnou na kráse našeho hřbitova jsou právě už jen ty zanedbané německé hrobky, na jejichž zvelebení se letos konečně mohlo začít pracovat. Věřím, že se peníze na postupnou obnovu dalších poškozených hrobek najdou i v rozpočtu pro příští rok,“ uzavírá starosta Frýdlantu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky hřbitov, německé hrobky, oprava, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starým německým hrobkám vrací Frýdlant jejich zašlou krásu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.