Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Liberec dostal na úpravy okolí přehrady osm nabídek, nejlevnější je za 52,2 milionu

Liberec dostal na revitalizaci okolí přehrady osm nabídek v rozmezí od 52,25 po 69,97 milionu korun bez daně. Všechny tak jsou pod očekávanou cenou 70 milionů korun. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) předpokládá, že vítěze soutěže vyberou radní města ještě v srpnu a práce by v ideálním případě mohly začít na přelomu září a října.

„Pokud všechno půjde dobře, nikdo se neodvolá, nebudou tam nějaké komplikace z hlediska ÚOHS, případně nějakých námitek z hlediska toho rozhodnutí rady, tak to je předpokládaný termín," řekl náměstek.

Se zájmem stavebních firem o tuto zakázku i cenovými nabídkami je spokojený. „Za mě jsem rád, že ten konkurenční boj tady probíhá a pokud vybereme prvního, tak samozřejmě to ušetření (peněz) bude velké," dodal. Vybraná firma bude mít na revitalizaci okolí přehrady tři čtvrtě roku.

Okolí přehrady se řadí mezi nejcennější zelené plochy ve stotisícovém městě. Je to i oblíbené místo pro vycházky či rekreační běhání. Úpravy této lokality město chystá v návaznosti na opravu přehrady, kterou Povodí Labe zahájilo předloni. Kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna za 388 milionů zůstane přehrada vypuštěná zřejmě až do podzimu příštího roku.

Liberec chce opravit více než kilometr dlouhou promenádní cestu u pravobřežní zdi přehrady, jež je mezi hrází a Bílým mlýnem u křižovatky ulic Zvolenská a Svobody. Nemělo by se tak už stávat, že kvůli blátu bude cesta po dešti obtížně průchozí. Její povrch bude z mlatu a na šířku bude mít od tří do šesti metrů. Cesta bude nově i osvětlená a součástí prací je také zasypání větší části nefunkčního náhonu, který je pod ní, kvůli čemuž se místy propadala.

Obnovy se dočká také travnatá pláž u této cesty. Přibude molo, schody ke vstupu do vody nebo interaktivní dětské hřiště a bude přes ni i vysázena alej. Snadnější přístup k pláži bude i od Blahoslavovy a Chelčického ulice nad ni, nově bude ve strmém kopci schodiště. Novinkou bude i cesta a přemostění Harcovského potoka na konci přehrady u Bílého mlýna, díky čemuž bude přístup do Zvolenské ulice bezpečnější než nyní. Přibude také chodník na začátku Zvolenské ulice.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením města Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, Liberec, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec dostal na úpravy okolí přehrady osm nabídek, nejlevnější je za 52,2 milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.