Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Podepsáno. Liberecký zámek patří poprvé v historii městu

Historický okamžik libereckých dějin se v pondělí 5. srpna 2024 odehrál před libereckým zámkem v horním centru města. Primátor Liberce zde podepsal kupní smlouvu na zámek, který už přes 20 let chátrá. Město ho za 81 milionů korun koupilo od soukromého vlastníka. V části zámku ze 16. století mají už v příštích měsících začít působit úředníci, část využije základní umělecká škola a v plánu je i prostor pro Anifilm. Město počítá také se stálými prohlídkami pro veřejnost.

Odhadní cena zámku byla 96 milionů korun. Město ho ale nakonec koupilo téměř o pětinu levněji. „Těší nás, že jsme se dokázali postupně s majitelem zámku, firmou Ústí Development, dohodnout na této ceně, protože původně byla jejich představa 100 milionů korun. Postupným jednáním jsme došli až k současným 81 milionům, přičemž za samotnou nemovitost zaplatíme 80 milionů a ten jeden zbývající milion je za veškeré vnitřní vybavení včetně několika kulturních památek, jako je oltář v kapli a celé její vybavení,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Město má se zámkem už teď své plány. „Jedno z křídel, to červené, chceme využít například jako kanceláře pro úředníky nebo prostory pro základní uměleckou školu. První, kdo zámek zabydlí, bude kancelář architektury města, která pak bude zpracovávat i další možnosti využití nejen pro úředníky. Chceme také zachovat část prohlídkového okruhu pro veřejnost, protože o prohlídky je velký zájem,“ vysvětluje náměstek primátora Adam Lenert.
V další části zámku, v takzvaném bílém křídle, počítá město s Anifilmem. Mezinárodní festival animovaných filmů měl v minulosti zájem i o odkup tohoto křídla a tato varianta je podle vedení radnice stále ve hře. V každém případě však chce město v bílém křídle zámku festival animovaných filmů udržet a po zbytek roku zde nabízet veřejnosti prostřednictvím Anifilmu výstavu zaměřenou na animaci a loutky.

Oficiálně se Liberec stane majitelem zámku zhruba za měsíc, po zapsání do katastru nemovitostí. Do té doby zaplatí i první splátku za něj. „První splátka je ve výši 40 milionů korun a jde o peníze, které máme našetřeny z hospodářského zůstatku z minulého roku. Druhou splátku zaplatíme příští rok, tady jde o částku 30 milionů korun a poslední v roce 2026. To nás čeká doplatit posledních 11 milionů korun,“ upřesňuje Jaroslav Zámečník.

V roce 2026 by také mohla být budova připravena ke stoprocentnímu využití. „Teď začneme připravovat nejnutnější opravy a úpravy a zhruba za rok se do nich pustíme. Určitě to bude rekonstrukce toalet a vytvoření bezbariérového přístupu, bez kterého už dnes úřad nemůže fungovat. Tyhle první úpravy přijdou město odhadem na 41 milionů korun, ale je jasné, že postupně budou naskakovat i další investice. Tak jako u všech budov města, které mají svá léta a potřebují postupnou obnovu,“ dodává náměstek Adam Lenert. Liberec chce na obnovu tam, kde to bude možné, využít i dotační tituly.

A co bude prvním krokem, který Liberec v souvislosti se zámkem čeká? „Nepopulární inventarizace majetku. V prostorách zámku je kolem osmi tisíc předmětů, které musejí být inventarizovány. Jen lustrů je na čtyři stovky,“ usmívá se Adam Lenert.

Veřejnosti chce Liberec v budoucnu zámek otevřít i jinak, než jen pro komunikaci s úřady. Vedle prohlídkové trasy, která ukáže například španělský, italský, bavorský nebo český salónek, které tu zbyly po Skloexportu, chce Liberec zpřístupnit i zámeckou věž a lidem otevřít také historickou a zachovalou kapli, kde by se mohly konat například svatby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem města Liberec

Štítky Liberec, zámek, historie, úřad, věž, kaple

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podepsáno. Liberecký zámek patří poprvé v historii městu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.