Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Oprava vstupního schodiště do radnice v Liberci skončí asi už v srpnu

Třímilionová oprava vstupního žulového schodiště před hlavním vchodem do historické radnice v Liberci skončí asi už v srpnu, původně měla trvat do října. Po demontáži schodů se totiž ukázalo, že základové stěny schodiště jsou v lepším stavu, než se čekalo, a je možné je tam ponechat.

 ČTK o tom informoval náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

"Vypadá to, že by se mohlo končit dřív, což jsme rádi, protože je to samozřejmě pohledově exponované místo," uvedl náměstek.

Kvůli opravě více než 130 let starého schodiště je hlavní vstup do radnice uzavřený od poloviny června. Podle Lenerta by mohlo být hotovo ještě před pietní připomínkou okupace Československa z roku 1968, při níž přišlo o život v Liberci devět lidí. "Chtěli bychom, pokud se to podaří, aby 21. srpen byl už s novým schodištěm," dodal náměstek. Díky menšímu rozsahu prací na vstupním schodišti podle něj zakázku rozšířili o opravu podlahy vestibulu, což by jinak bez demontáže vstupního schodiště bylo složité. "Nemělo by to mít vliv na cenu ani čas," řekl.

Vstupní kamenné schodiště z roku 1892 bylo ve špatném stavu, takovou opravu podstupuje poprvé. Skládá se z bloků, které váží až 2,5 tuny. V důsledku rozpadu cihlové dozdívky pod ním byly schody propadlé a natočené. Schodiště je jedním z původních prvků bohatě zdobené liberecké radnice, která patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě a loni byla dokonce zařazena mezi národní kulturní památky. Na náměstí Dr. E. Beneše v horním centru byla postavena v letech 1887 až 1893.

Obnova schodiště není jedinou letošní opravou liberecké radnice, která vzhledem připomíná vídeňskou radnici. Na podzim začne další etapa renovace oken, která potrvá do jara příštího roku a vyžádá si bezmála devět milionů korun. Okna na radnici řemeslníci postupně opravují nebo nahrazují replikami od roku 2017, tentokrát přijdou na řadu okna ve čtvrtém a pátém patře. Po renovaci jsou zatím zhruba dvě třetiny ze 176 oken novorenesanční budovy s 80 místnostmi. Po skončení této etapy budou zbývat několikametrová okna s vitrážemi ve třetím patře. "Ty budou nejdražší a nejnáročnější," dodal Lenert.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, památky, stavby, správa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Mohli to rovnou rozšířit o opravu vstupu do DFXŠ. Ty žulové kvádry už jsou poničené možná víc než ty u radnice..

Středa, 7. srpna 2024, 07:09Odpovědět

Oprava vstupního schodiště do radnice v Liberci skončí asi už v srpnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.