Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Chátrající dům u bývalé Textilany chce Liberec za 50 milionů přestavět na azylový dům

Na azylový dům chce přestavět Liberec pětipodlažní městský objekt naproti bývalé Textilaně, v němž bývala za první republiky i mýtnice pro výběr takzvaného dlažebného. Azylový dům bude sloužit zřejmě pro matky s dětmi a jeho kapacita bude 25 míst. Náklady na přestavbu nevyužívaného stoletého domu radnice odhaduje na 50 milionů korun a pokusí se na ni získat dotaci z Národního plánu obnovy. Pokrýt by mohla až dvě třetiny nákladů.

ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Projekt je podle něj nyní ve fázi zpracování projektové dokumentace. "Projektový atelier David připravuje dokumentaci. Odevzdat by ji měl do konce roku," řekl Janďourek. Město vybranému projektantovi zaplatí 2,4 milionu korun. O dotaci z evropského programu, z něhož lze čerpat peníze na výstavbu azylových domů, chce město zažádat na začátku příštího roku.

Polyfunkční dům na rohu ulic Dvorská a Jablonecká byl postaven v roce 1923 pro tehdejší textilní firmu Liebieg podle návrhu norimberského architekta Jakoba Schmeissnera. V přízemí pětipodlažního objektu s vysokou mansardovou střechou byla původně pekárna s mýtnicí, v patře hostinec s verandou a hostinskými pokoji, zbývající patra sloužila k ubytování personálu. V mýtnici město vybíralo takzvané dlažebné, u prázdných povozů tažených zvířaty činilo 20 haléřů, za plný 40 haléřů, za motocykl se platilo 50 haléřů a za osobní i nákladní automobil jedna koruna.

Přestavbou nevyužívaného domu pro sociální účely se liberecká radnice zabývá už deset let. Původně tam chtěla mít ubytovnu pro matky s dětmi, poté plánovala, že tam vybuduje kolem deseti sociálních bytů. V minulém programovém období ale nestihla projekt včas připravit. Nyní za nejvhodnější záměr podle Janďourka považují vybudování azylového domu.

"Přemýšlíme, že to bude azylový dům pro maminky s dětmi," dodal. V Liberci a nejbližším okolí fungují v současné době tři takové azylové domy. Jeden ve Věkově ulici v Ruprechticích, druhý v Uhlířské ulici a třetí ve Stráži nad Nisou v Majerově ulici. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Petrášková

Štítky ČR, správa, sociální, stavby, Liberec, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Kašparová

Souhlasím s Vaškem, ano kam s dětmi a maminkami v nouzi? To už je takový místní kolorit, než začlenit potřebnou věc do "lepší" čtvrtě v rámci developerských projektů, byty za miliony, s kterými se v Liberci roztrhl pytel, tak je frknem pěkně mezi dvě rušné ulice, kde je prach a špína, bez zahrady, bez MŠ a ZŠ v blízkosti, bez obchodu s potravinami (zpravidla nemají auto!), ale budeme mít odfajfkováno a bude se stříhat páska a psát články, co jsme udělali pro maminky v nouzi! Jistě bude to krásné a oceňuji snahu města s tímto domem něco dělat, zaslouží si to, ale tento účel rozhodně ne, ruku na srdce páni konšelé, poslali byste tam bydlet svoji ženu a děti? Spíš bych to osobně viděla, na nějaké polyfunkční centrum pro spolky, zájmové kroužky, setkávací společenské místo, už jen kvůli tomu, že za deset let naproti na pozemku bývalé Textilany vyrostou stovky bytů, ovšem bez jakéhokoli společenského centra, bez školy (tuším, pouze dvě oddělení MŠ ), bez možnosti volnočasových aktivit atp., nic. To se finančně developerovi nevyplatí, to nenese žádný zisk, nebo se mýlím? :-)

Sobota, 10. srpna 2024, 08:02Odpovědět

Vašek Janda

Dotace frčí, spřátelené kanceláře inkasují a Starostové vyplní políčko v excellu . Nikde v dosahu ale není žádný obchod s potravinami, drogerie či služby. Janďourek jako vždy potvrdil své vysoké IQ. Liberec je ve spárech nekompetentů Budoucí klientky předem lituji .

Pátek, 9. srpna 2024, 12:53Odpovědět

Helena Vondra

Za ty peníze už raději postavte nový dům

Pátek, 9. srpna 2024, 04:06Odpovědět

Sarah Zika

Přesně! Tohle leda levně vydražit s povinností údržby, nebo ještě tak jako LDNka dobré. A ušetříte 50 mega + vydražené na postavení slušného azylového.

Pondělí, 12. srpna 2024, 10:08Odpovědět

Chátrající dům u bývalé Textilany chce Liberec za 50 milionů přestavět na azylový dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.