Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Jablonecký páternoster zastavila na několik týdnů porucha

Jablonecký páternoster vyřadila na několik týdnů z provozu porucha, způsobená neopatrným jednáním jednoho z dělníků, pracujícího uvnitř budovy radnice. Jablonecký páternoster, nebo také oběžný výtah, je jedním ze dvou, které se dnes v Libereckém kraji nacházejí. Druhý je v provozu v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Kvůli nečekaným technickým potížím musíme na několik týdnů vyřadit z provozu výtah páternoster v jablonecké radnici,“ informovala ve středu 7. srpna 2024 mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Poškozené díly byly podle ní neprodleně odeslány k opravě a výtah by tak měl být k dispozici v průběhu několika týdnů. „Pokud mají občané, kteří na jabloneckou radnici míří, pohybové obtíže nebo potřebují bezbariérový přístup, mohou využít výtah v severním křídle radnice. Najdou ho vedle kina Radnice,“ dodává Jana Fričová.

Páternoster v budově jablonecké radnice přitom prošel v letech 2019 – 2020 generální opravou za 6 milionů korun. „Výtah do této doby fungoval bezproblémově, bohužel zasáhla nešťastná náhoda a lidský faktor. Poškození nicméně není fatální a tak věříme, že se výtah znovu do několika týdnů rozjede,“ věří mluvčí jabloneckého magistrátu.

Páternoster - oběžný nebo také oběhový výtah

Výtah s nepřetržitým řetězem kabin byl vynalezen v 19. století ve Velké Británii a jeho první exemplář se rozjel v Londýně v roce 1880. Do prvorepublikového Československa přišel ve dvacátých letech minulého století. V Libereckém kraji jsou v současné době v provozu dva, ten jablonecký má 14 kabin a 5 stanic. Současný páternoster nahradil v Jablonci nad Nisou ten původní z dob vzniku radnice v 70. letech minulého století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Jablonec nad Nisou

Štítky páternoster, Jablonec nad Nisou, radnice, výtah, porucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecký páternoster zastavila na několik týdnů porucha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.