Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Liberečtí hygienici za půl roku uložili 69 pokut, dvě provozovny musely zavřít

Hygienici v Libereckém kraji za první polovinu roku zkontrolovali 347 provozoven společného stravování. Za zjištěné nedostatky uložili 69 pokut v celkové výši 341 500 korun a ve dvou případech nařídili okamžité uzavření provozovny. Loni za stejné období uložili 76 pokut za 297 500 korun, ani v jednom případě nebylo nutné podnik zavřít. Vyplývá to z informací od krajské mluvčí hygieniků Zuzany Balašové.

U obou letos uzavřených gastropodniků už provozovatelé nedostatky odstranili. V prvním případě bylo důvodem zavření to, že potravinářské prostory nebyly udržovány v čistotě a v dobrém stavu, navíc tam byly uskladněné potraviny dodatečně zamražené, neznámého původu i s prošlým datem použitelnosti.

Ve druhém případě měla restaurace kvůli plísni a vlhkosti nevyhovující stavebně-technický stav, technologické vybavení měla na kraji životnosti a zařízení i předměty přicházející do styku s potravinami byly znečištěné.

„V mrazicím zařízení i ve skladu jsme našli prošlé i neoznačené potraviny, společně byly skladovány vzájemně neslučitelné potraviny, u kterých důvodně hrozilo riziko kontaminace. Stav restaurace byl natolik závažný, že konzumace pokrmů zde připravených mohla způsobit ohrožení zdraví strávníků," uvedla Alena Patková pověřená řízením krajského odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání. I v tomto případě provozovatel nedostatky odstranil. „V rámci takzvané následné kontroly jsme se přesvědčili, že provozovna je kompletně zrekonstruovaná a kompletně vybavená novým technologickým zařízením," dodala Patková.

V závažnějších případech hygienici v kraji letos od ledna do konce června devětkrát nařídili likvidaci pokrmů, čtyřikrát sanitaci výrobníku zmrzliny a jednou celého stravovacího zařízení. Loni za první polovinu roku nařídili likvidaci pokrmů v osmi případech a sanitaci prostor ve třech případech.

Za první polovinu letošního roku dostali hygienici i 52 podnětů od lidí, kteří měli zdravotní obtíže po konzumaci jídla ve stravovacím zařízení nebo si stěžovali na kvalitu provozoven. Za zcela oprávněné hygienici označili 20 podnětů a částečně dalších 12. V sedmi případech řešili zaměstnanci odboru hygieny výživy i podezření na alimentární onemocnění. „Ani v jednom případě nebyla šetřením prokázána epidemiologická souvislost mezi konzumací pokrmů a onemocněním zákazníků zařízení poskytujících stravovací služby," dodala Balašová.

Také loni v první polovině roku hygienici v kraji řešili 52 podnětů od občanů, podnětů na alimentární onemocnění bylo o dva více - devět. V jednom případě se hygienikům podařilo jednoznačně prokázat, že zdrojem střevních obtíží u 30 lidí byla návštěva stravovací zařízení. Otravu z jídla, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu, prokázaly laboratorní rozbory.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SZPI

Štítky ČR, zdraví, restaurace, správa, hygiena, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Dušek

Nguyen , Tran , Loan , Ttruong atd ...

Čtvrtek, 22. srpna 2024, 13:15Odpovědět

Liberečtí hygienici za půl roku uložili 69 pokut, dvě provozovny musely zavřít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.