Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Na modernizaci ordinace praktického lékaře získal Frýdlant dotaci z kraje

Na modernizaci ordinace praktického lékaře získal Frýdlant na Liberecku dotaci z Libereckého kraje, který podobné projekty podporuje už druhý rok. Loni z dotačního programu na podporu primární péče rozdělil čtyřem projektům 3,339 milionu korun, letos přispěl kraj na další čtyři ordinace částkou téměř 2,567 milionu.

Modernizace ordinace ve Fügnerově ulici ve Frýdlantu přijde na 861.000 korun, dotace zaplatí polovinu, řekl ČTK místostarosta Jiří Stodůlka (ODS).

Cílem programu je podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) zajištění dostupné primární péče pro obyvatele v Libereckém kraji. "Účelem programu je podpořit vznik nových ordinací primární péče, případně obnovy zrušených ordinací, které už tam někdy existovaly, a nebo případné převzetí ordinací. Primární péčí se samozřejmě myslí klasické všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost a zubní lékařství," doplnil Richter.

Ve Frýdlantu převzala ordinaci nová praktická lékařka. "Paní doktorka Oborníková odešla k 1. červenci na zasloužený odpočinek a ordinaci s 1600 pacienty po ní převzala lékařka Dita Kopecká. V souvislosti se střídáním lékařek jsme se rozhodli pro rekonstrukci ordinace, využijeme i dovolených k tomu, aby vše proběhlo s co nejmenším dopadem na její chod," doplnil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. V srpnu tak projde ordinace kompletní modernizací včetně rozvodů a osvětlení. Město pořídí i nový nábytek a vybavení včetně EKG a sady na měření krevního tlaku.

O dotace z krajského programu mohou žádat jen města a obce, na ordinaci praktického nebo dětského lékaře mohou obce do 10.000 obyvatel dostat až 800.000 korun, větší obce polovinu. "U obcí žádajících podporu na zubní ordinace se jedná o částku maximálně milion korun, a to bez ohledu na počet obyvatel," řekl Richter. Podmínkou v případě zubních ordinací je podle Richtera smlouva s pojišťovnami. Podpora nesmí přesáhnout 70 procent způsobilých výdajů. Pokud obec dotaci získá, o další může na stejnou ordinaci požádat až po pěti letech.

Už podruhé využilo dotační program Nové Město pod Smrkem, zatímco loni získalo téměř 839.000 korun na rekonstrukci a vybavení dvou zubních ordinací, letos využilo město přes 336.000 korun z kraje na vybudování ordinace praktického lékaře pro děti a dorost. Novou zubní ordinaci vybudují díky milionu z krajského programu v Mimoni na Českolipsku a 800.000 korun získal na ordinaci praktického lékaře Kamenický Šenov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem města Frýdlant

Štítky ČR, zdraví, stavby, správa, dotace, Frýdlant, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na modernizaci ordinace praktického lékaře získal Frýdlant dotaci z kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.