Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Bezděz má 760. narozeniny. Slavit bude dnes i zítra

Hrad Bezděz stojí na Českolipsku už 760 let a jeho narozeniny rozhodně nemohou být opomenuty. Na dnešek a zítřek proto připravil hrad pro návštěvníky pestrý program. Dnes se šermíři, muzikálem či koncerty, zítra třeba s průvodem historických osobností nebo s ohnivou show.

Královský hrad Bezděz založil v roce 1264 král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Od té doby uplynulo už 760 let a hrad je dnes ve správě Národního památkového ústavu. Na svého zakladatele ale nezapomněl. Také on se objeví při oslavách narozenin hradu, konkrétně v sobotu 10. srpna od 13 do 15 hodin.

„Oslavy narozenin odstartují na Bezdězu dnes v 17 hodin. Během večera se mohou návštěvníci hradu těšit na šermířská vystoupení a zakládací listinu hradu, muzikál Tři mušketýři, hudební skupinu Malemlrish z Doks nebo Duo sisters s pianem a akordeonem,“ přibližuje páteční program mluvčí Národního památkového ústavu – územní správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Sobotní program je pak připraven od 10 do 22 hodin. „Začne vysvěcením dřevořezby z křížové cesty, pokračovat bude koncertem klavíru a akordeonu, přednáškou historičky o rodě Valdštejnů a pohádkami. V jednu hodinu dorazí na Bezděz i jeho zakladatel Přemysl Otakar II., který přečte zakládací listinu a podívá se na šermířská vystoupení. Na hrad s ním dorazí z obce Bezděz průvod historických osobností, spojených s touto oblastí. Mimo jiné sedmiletý syn zakladatele hradu Václav II., Hynek Berka z Dubé, Albrecht z Valdštejna nebo Karel Hynek Mácha,“ vypočítává Lucie Bidlasová.

Odpolední program pak zajistí dobová i moderní hudba či šermířský turnaj a oslavy vyvrcholí ve 21.40 hodin světelnou a ohňovou show.

Na páteční zahájení oslav hradu Bezděz je vstup zdarma, v sobotu zaplatí dospělí 220 a děti 70 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem NPÚ

Štítky hrad, Bezděz, Českolipsko, památky, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezděz má 760. narozeniny. Slavit bude dnes i zítra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.