Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Bulovka bude mít referendum k možné výstavbě větrných elektráren. Petici proti podepsalo asi dvě stě lidí

Obyvatelé příhraniční Bulovky budou za měsíc v místním referendu rozhodovat, zda chtějí mít v budoucnu na území obce větrné elektrárny. O jeho uspořádání rozhodli zastupitelé Bulovky. Referendum se bude konat souběžně s krajskými volbami, které budou 20. a 21. září. Starostka obce Romana Šidlová (Za obec krásnější a živější) řekla, že by mělo odpovědět na otázku, zda Bulovku otevřou záměrům výstavby větrných elektráren.

„Zájem investorů tady je," dodala starostka. V referendu budou obyvatelé obce odpovídat na otázku: „Souhlasím s výstavbou větrných elektráren ve správním území obce Bulovka?“.

Obec sice s nikým konkrétním domluvená není, část místních se ale výstavby větrných elektráren obává. Pod nesouhlasnou petici a vypsání referenda se letos na jaře podepsalo zhruba 200 místních obyvatel a chalupářů. Bulovka, pod níž patří i Dolní Oldřiš a Arnoltice, má bezmála 1000 obyvatel.

Obec letos nejprve uspořádala anketu, kterou spojila s červnovými volbami do Evropského parlamentu. „Účast byla malá, výsledek takový nicneříkající, a proto se zastupitelstvo usneslo, že uděláme referendum," uvedla Šidlová. Ankety se zúčastnilo 229 obyvatel, což je necelá třetina voličů v obci. Z hlasujících bylo 53 procent pro to, aby obec jednala s investory o možné výstavbě větrných elektráren, ale zároveň 51 procent pro referendum.

Jak by takový větrný park mohl v Bulovce vypadat, představili letos v dubnu na besedě obyvatelům obce zástupci společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje. Podle jejich záměru by dvě až tři větrné elektrárny mohly být v části Dolní Oldřiš a další dvě až tři přímo v katastru Bulovky. Přípravu projektu ČEZ odhadl minimálně na pět až sedm let

V této části Frýdlantského výběžku nejde o jedinou zvažovanou lokalitu pro výstavbu větrných elektráren. Firma W.E.B Větrná energie plánuje postavit zhruba pět kilometrů od Bulovky sedm větrných elektráren. Šest by jich mělo vyrůst v Dolní Řasnici a jedna v Krásném lese, v obou obcích byli obyvatelé v referendu pro. Firma chtěla postavit i další dvě v Horní Řasnici, tam byli naopak obyvatelé v referendu proti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, referendum, energie, ekologie, správa, stavby, Bulovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bulovka bude mít referendum k možné výstavbě větrných elektráren. Petici proti podepsalo asi dvě stě lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.