Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Máchovo jezero není vhodné ke koupání, kvalitu vody zhoršily sinice

Sinice zhoršily o stupeň kvalitu vody v Máchově jezeře. Je na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení hygieniků, což značí, že jezero není vhodné ke koupání. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

S kvalitou vody se Máchovo jezero potýká dlouhodobě, obvykle je ale v létě na třetím stupni. Letos je situace horší kvůli předčasnému nástupu léta, který vytvořil ideální podmínky pro tvorbu sinic. Nevhodné ke koupání bylo Máchovo jezero letos krátkodobě už ve druhé polovině června. Čtvrtý stupeň hodnocení znamená, že lidé mohou mít po koupání zdravotní obtíže. Platí to zejména pro citlivé lidi, mezi něž patří těhotné ženy, děti nebo alergici.

Na čtvrtém stupni je kvůli sinicím od konce července i nedaleké Hamerské jezero.

Ještě hůře je na tom rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách, který je na pátém stupni a platí pro něj od konce července zákaz koupání. Důvodem jsou přemnožené sinice. Po koupání v rybníku mohou mít lidé vyrážky, zánět spojivek, rýmu, střevní a žaludeční potíže či je může bolet hlava. „Ve vážných případech může dojít ke vzniku jaterních problémů," uvedli hygienici ve vydaném opatření obecné povahy.

Na třetím stupni jsou v kraji dvě přírodní koupaliště, kvůli vodními květu rybník v areálu kempu Nedamov u Dubé na Českolipsku a kvůli sinicím venkovní bazén v Českém Dubu. Stupeň tři označuje zhoršenou jakost vody nevhodnou ke koupání pro vnímavé jedince.

Na druhém stupni, což je mírně zhoršená kvalita vody, jsou v kraji tři přírodní koupaliště - ve Sloupu v Čechách, Zákupech a Jablonném v Podještědí. Riziko zdravotních obtíží po koupání v těchto nádražích je malé.

Hygienici v kraji pravidelně kontrolují 26 přírodních koupališť, mezi ta s výbornou kvalitou podle poslední rozboru vody opět patří i venkovní bazén v Harrachově na Jablonecku. Kvůli snížené průhlednosti byl ve druhé polovině července a na začátku srpna na druhém stupni hodnocení.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem Regata Máchovo jezero

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máchovo jezero není vhodné ke koupání, kvalitu vody zhoršily sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.