Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Nový Bor nemá dost lidí na veřejně prospěšné práce. Na úklid města si najal firmy

Radnice v Novém Boru se potýká s problémem. Výrazně jí ubyl počet pracovníků na veřejně prospěšné práce. Ti jsou přitom velmi důležití pro každodenní úklid města. Zatímco dříve jich ve městě pomáhalo až třicet, loni už to byla necelá polovina. Město proto na úklid najalo soukromé firmy.

„Z důvodu změn ve státní politice zaměstnanosti jsme první letošní půlrok mohli využívat na úklid pouze institut veřejné služby. Tito dlouhodobě nezaměstnaní ale mohou pracovat maximálně třicet hodin měsíčně, což bylo značně limitující. Teprve od počátku léta jsme získali od úřadu práce alespoň čtyři pracovníky na veřejně prospěšné práce,“ vysvětlil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro LK).

Město už tak kvůli měnícímu se počtu lidí na prospěšné práce před lety zřídilo vlastní četu šesti pracovníků, kteří uklízí a zvládnou i menší projekty jako předláždit malé úseky chodníků nebo odváží objemný odpad.

„Oproti loňskému roku máme ale pořád málo lidí na úklid a v současnosti, kdy je doba dovolených, je bohužel už nad naše síly mít město uklizené tak, jak jsou občané zvyklí. Protože je pro nás čistota veřejných prostranství důležitá, mimořádně jsme povolali na pomoc velké firmy,“ upřesnil starosta.

Firma AVE tak už 13. srpna začala se strojovým čištěním ulic. „Pro úklid jsme vybrali lokality, kde je nepořádek pod stromy a naplavený nepořádek po dešti,“ uvedla vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová. Město si najalo také společnost Compaq CZ, která se zaměřuje na chodníky.

Podle Dvořáka je ale potřeba vytvořit funkční model. „Pořádek ve městě však musíme zajišťovat nepřetržitě, proto je třeba do budoucna vytvořit funkční model, který nebude závislý na státní politice zaměstnanosti. Jednou z cest je založení organizace, jež by byla obdobou zrušených technických služeb,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se souhlasem Nového Boru

Štítky nový bor, úklid, veřejně prospěšné práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Bor nemá dost lidí na veřejně prospěšné práce. Na úklid města si najal firmy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.