Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jablonec plánuje další obnovu veřejného osvětlení, tentokrát v lokalitách Šumava a Rýnovice

Jablonec nad Nisou připravuje další etapu rekonstrukce veřejného osvětlení. Tentokrát v lokalitách Šumava a Rýnovice. Celkem by se tady mělo dočkat výměny 947 svítidel, ta stará nahradí moderní LED. Na další část obnovy veřejného osvětlení chce Jablonec získat dotaci ve výši 73 % nákladů, které jsou odhadovány na 11 milionů a 300 tisíc korun. Úspora energie má být po výměně svítidel víc než 80%.

„Jablonec nad Nisou předložil na konci července žádost o dotaci na rekonstrukci veřejného osvětlení v lokalitách Šumava a Rýnovice do výzvy Národního plánu obnovy. Celkové náklady na projekt dosahují 11 milionů a 300 tisíc korun, přičemž město usiluje o dotaci z Evropské unie ve výši 8 milionů a 300 tisíc korun,“ přibližuje mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

„Rekonstrukce veřejného osvětlení zahrnuje výměnu stávajících svítidel za moderní LED, výměnu svodových kabelů, rekonstrukci některých nosných konstrukcí a další nezbytné stavební a elektromontážní práce,“ konstatuje jablonecký náměstek primátora pro správu majetku Petr Roubíček (ODS).

V lokalitách Šumava a Rýnovice se počítá s instalací 947 nových LED svítidel, které nahradí většinu ze stávajících 962 bodů. Při rekonstrukci se 15 svítidel demontuje bez náhrady, čímž se sníží počet svítidel u světelných míst s více světelnými body. Nová svítidla budou připevněná na existující konstrukce, u 22 světelných míst se však budou měnit i stožáry v havarijním stavu.

„Součástí projektu je i instalace 20 speciálních svítidel s nižší barevnou teplotou v lesním úseku ulice Pod Kynastem. Tento krok má zanedbatelný vliv na celkové úspory, avšak významně přispěje k ochraně nočního prostředí,“ říká Roubíček, který očekává, že realizace projektu povede k úspoře elektrické energie ve výši téměř 278 MWh ročně, což představuje snížení spotřeby primární energie o 80,13 %.

Jablonec nad Nisou se věnuje modernizaci a obnově veřejného osvětlení dlouhodobě. Během posledních pěti let do rekonstrukce veřejného osvětlení investoval přibližně 50 milionů korun. Tyto investice se zaměřily především na výměnu zastaralých svítidel za úspornější LED technologie, což výrazně přispělo k celkové energetické úspornosti a bezpečnosti ve městě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky veřejné osvětlení, Jablonec nad Nisou, rekonstrukce, LED svítidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec plánuje další obnovu veřejného osvětlení, tentokrát v lokalitách Šumava a Rýnovice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.