Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Liberecký bazén bude rekonstruovat firma Metrostav DIZ

Vítězem soutěže na kompletní rekonstrukci plaveckého bazénu v Liberci je firma Metrostav DIZ. Na svém dnešním mimořádném jednání to potvrdili liberečtí radní. Pokud se proti jejich rozhodnutí nikdo z účastníků soutěže neodvolá, může společnost na podzim zahájit stavební práce.

Radní zároveň schválili některé zásadní podmínky pro další postup zakázky a to na základě předběžné expertní zprávy Českého vysokého učení technického (ČVUT), kterou si město zadalo začátkem léta. Posudek upozorňuje na zhruba stovku menších i větších rizik kvality projektové dokumentace. „Město se na základě nálezů ČVUT rozhodlo, že bude u autora původní projektové dokumentace některé její části reklamovat. Vzniknout má i nový nezávislý tým expertů pro supervizi, kteří budou odhalené vady, chyby a doporučení stavební fakulty ČVUT napravovat a reflektovat,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Kroky, které se vedení města chystá udělat, mají podle něj zajistit maximální garanci pro to, aby se rekonstrukce nejen zahájila, ale také dokončila za podmínek, kterou město žádá. „Cílem je minimalizovat případné navýšení konečné ceny za stavbu v rámci takzvaných víceprací a zajistit co nejvyšší kvalitu rekonstrukce bazénu,“ říká primátor města.

Liberec má kvůli rekonstrukci bazénu požádáno o tři dotace v celkové výši zhruba 500 milionů korun. Cena, za kterou vítěz soutěže Liberci nabídl komplexní rekonstrukci, je bezmála 750 milionů korun bez DPH.

Radní dnes vzali na vědomí také předběžné odborné stanovisko ČVUT k dokumentaci k provedení stavby a ve svém rozhodnutí mimo jiné uložili příslušným odborům úřadu například i zajistit provedení stavebně technického průzkumu nosných částí krytého bazénu, zejména nosných ocelových sloupů v bazénové hale, základových konstrukcí, rámové ocelové konstrukce a vodorovných konstrukcí. „Abychom zjistili, v jakém jsou stavu. Zda budou stačit menší opravy nebo jsou ocelové nosníky třeba významně zasaženy korozí. V tom případě by bylo nesmyslné je pouze opravovat. ČVUT doporučuje mít tyto informace v ruce ještě před zahájením zakázky a nenechat zjišťování až na stavební firmě. Prostě abychom byli dobře připraveni a měli v ruce silné karty,“ podotkl už dříve Jaroslav Zámečník.

Ode dneška běží 15 denní lhůta pro případné námitky proti výběru vítěze zakázky na rekonstrukci bazénu. „Věříme, že žádné nebudou, ale může se také stát, že si firmy mezi sebou budou prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vyrovnávat účty a nebude kvůli tomu možné smlouvu s vybraným dodavatelem v září podepsat. Pro tento případ máme připravenu variantu B, kterou je alespoň částečný provoz bazénu pro veřejnost i během zimy,“ uvádí primátor. Liberec už pověřil vedení bazénu přípravou prodloužení provozu minimálně do října. V případě komplikací s podpisem smlouvy pak i během zimního období. „V provozu by byl jen 25 metrový bazén a vstupovalo by se do něj bokem zvenčí. Jak už jsem dříve zmínil, na velkém bazénu bude potřeba provést destruktivní zkoušky 28 nosníků, což si vyžádá vybourání podlahy a části střechy. A to provoz v něm logicky neumožňuje,“ uzavírá primátor Liberce.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky bazén, rekonstrukce, Liberec, Metrostav DIZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký bazén bude rekonstruovat firma Metrostav DIZ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.