Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Kunratická kosa nebo Jamparáda, Okurkiáda či Minkovický silák. Frýdlantsko láká na netradiční soutěže

Chcete se zúčastnit soutěže, kterou jen tak někde nemají? Pak budete muset s největší pravděpodobností zamířit na Frýdlantsko. To je totiž líhní podobných soutěží. Zapojit se tu můžete do největší evropské soutěže ve vaření marmelád, do soutěže v sečení kosou, soutěže v nakládání okurek nebo třeba do originální silácké soutěže. Všechny navíc garantují krásnou atmosféru a přátelské prostředí.

Minkovický silák

Letos podesáté se například na Frýdlantsku tuto neděli uskutečnila soutěž pro malé i velké siláky nazvaná Minkovický silák. Přihlásit se do ní mohou děti, dospívající, ženy i muži. „Jedná se o silově vytrvalostní disciplíny, ve kterých mohou závodit nejen ti, kteří pravidelně navštěvují posilovnu, ale kdokoli, kdo sportuje a na klání se cítí,“ popisuje starosta Višňové Michal Scheidl, který soutěž v roce 2014 vymyslel.

„Muži od 15 let soutěží ve čtyřech disciplínách: Dřep s činkou se 75 % vlastní váhy, bench press (tlak) s činkou se 75 % vlastní váhy, převracení pneumatiky o váze 134 kg a shyby. Ženy od 15 let soutěží ve třech disciplínách: Dřep s činkou s 50 % vlastní váhy, bench press (tlak) s činkou s 50 % vlastní váhy a převracení pneumatiky o váze 78 kg. Od roku 2017 se přidala doprovodná soutěž pro muže i ženy v maximálním výkonu na bench press a od roku 2022 se přidaly také tři disciplíny zaměřené na cviky s vlastní váhou ve čtyřech kategoriích pro děti a mládež od 6 let do 14 let,“ dodává.

Soutěž vymýšlel při dlouhých cestách vlakem do školy v Ostravě. „Cítil jsem, že začíná přibývat mladých lidí, kteří se věnují silovým sportům, avšak nemají možnost porovnat své síly s ostatními, či se ukázat veřejnosti. Snažil jsem se vymyslet silácké disciplíny, které budou spravedlivé, vyvážené a atraktivní jak pro soutěžící, tak pro diváky,“ popisuje Michal Scheidl.

Každý závodník má na základě své tělesné hmotnosti přidělenou váhu činky, se kterou cvičí. Těžší závodníci pak mají výhodu při převracení pneumatiky, avšak „muší“ váhy mají zase výhodu při shybech, čím se soutěž stává opravdu spravedlivou. „Snažil jsem se vymyslet originální a bezpečnou siláckou soutěž s vlastními pravidly, která není nikde jinde v České republice, jen v Minkovicích, které jsou částí obce Višňová. Nemá klást jen důraz na výkony soutěžících, ale především motivovat veřejnost k aktivnějšímu stylu života, který je v dnešní době plné počítačů a chytrých telefonů víc než potřeba,“ dodává starosta Višňové.

Kunratická kosa

Podobně originální je i soutěž z nedaleké obce Kunratice v tradičním sečení trávy nazvaná Kunratická kosa. Už tuto sobotu proběhne její šestý ročník. „Nejlepší akce či nápady začínají obvykle slovy "Počkej, podrž mi pivo" a nejinak to bylo s naší soutěží. Nápad na Kunratickou kosu vznikl v roce 2019 v místní hospodě, kdy se jeden z přistěhovalých kluků z města začal chvástat, jak by nám všem s kosou v ruce ukázal. A tak z hospodského hecu došlo k uspořádání soutěže. Ale než jsme sekáče povolali do zbraně, museli jsme vymyslet pravidla a určit místo klání,“ popisuje starosta Kunratic Milan Götz, který je jedním z hlavních organizátorů soutěže.

S místem to bylo jednoduché, Kunratice využily obecní louku, která leží mezi paneláky a je využívána jedním zemědělcem na seno. S pravidly to bylo složitější. „Většina takových soutěží se koná v brzkých ranních hodinách kvůli rose, při níž se tráva nejlépe seče. My jsme však byli líní brzy vstávat, tak jsme určili odpolední čas, což se nakonec ukázalo jako dobrý tah, už jen pro přípravu zázemí pro diváky. Pro samotná pravidla jsem hledal inspiraci na internetu, kde jsem objevil stránky obce Poříčí u Litomyšle, kde má soutěž v kosení letitou tradici. Pak jsem z místních emeritních sekáčů sestavil porotu a bylo hotovo,“ popisuje vznik Kunratické kosy Milan Götz.

Pětičlenná porota hodnotí soutěžící přidělováním bodů na škále od jedné do desíti celkem v pěti kritériích. Bodováno je oblečení a výbava sekáče, styl sekání, způsob broušení (obtahování) kosy, kvalita strniště a řádku a konečně i šíře záběru. Nejlepší z nejlepších tak mohl získat 250 bodů. „Soutěží v sečení trávy je po republice spousty, existuje dokonce spolek sekáčů a kosců ČR. V našem okolí ale o žádné podobné nevím. Kdysi sice probíhala někde u Turnova, ale to bylo za doby, kdy byl můj táta ještě mladým klukem,“ dodává Milan Götz.

Kunratická Jamparáda

V Kunraticích však mají ještě jednu soutěž, která letos vstupuje už do svého 12. ročníku a je unikátní v rámci celé Evropy. Je to Kunratická Jamparáda, která se pyšní přívlastkem největší marmeládová soutěž ve střední Evropě. „Tahle soutěž ve vaření marmelády vznikla krátce po veřejné debatě „Na slovíčko, sousedé“ v prosinci 2012. Duchovní otec a zakladatel Jiří Poděbradský o ní přemýšlel delší čas, ale zhmotnil ji právě až po debatě, na níž se zmínilo, že by to chtělo založit nějakou novou tradici. Jiří při svých pěších cestách do Frýdlantu do práce vymyslel pravidla a v roce 2013 jsme uspořádali 1. ročník. Jamparáda je symbolickým spojením současnosti a historie naší obce, kde byla v roce 1880 založena první severočeská výrobna ovocných vín a později marmeládovna,“ dodává starosta Kunratic Milan Götz.

Jamparáda se z malé místní soutěže rozrostla do obrovských rozměrů a je opravdu mezinárodní soutěží. V roce 2022 byla zapsána i do České knihy rekordů, když bylo v kulturním domě v rámci vyhlášení vítězů 10. ročníku soutěže možné ochutnat 686 vzorků marmelád, které poslalo 246 soutěžících. Toto číslo bylo a stále je v rámci republiky rekordní.

Do 12. ročníku Kunratické Jamparády je pořád možné se přihlásit, příjem soutěžních vzorků probíhá až do 15. října. Více se můžete dočíst na www.jamparada.cz.

Okurkiáda ve Frýdlantu

Jídlu je zasvěcená také další originální soutěž v nedalekém Frýdlantě. Místo na sladké tu ale vsadili na kyselé, na doma naložené okurky. „Na začátku jsme chtěli jen rozseknout diskuze místních zahrádkářů o tom, jaké a čí nakládané okurky jsou nejlepší. Uspořádali jsme proto ve spolupráci s nimi soutěž, ve které vedení města jako nezávislí porotci na základě posouzení 4 kritérií rozhodlo o těch nejlepších okurkách. A protože soutěž měla u zahrádkářů úspěch, otevřeli jsme ji i veřejnosti,“ popisuje starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Letos se uskuteční už 9. ročník Okurkiády ve Frýdlantu a poprvé možná i s mezinárodní účastí. „Oslovil nás obyvatel Polska, že by se chtěl do naší soutěže přihlásit. Tak uvidíme, jestli do 10. září dvě sklenice svých doma naložených okurek dodá, abychom je mohli v pátek 13. září spolu s ostatními vzorky ohodnotit,“ dodává starosta Frýdlantu.

Podrobnější informace o Okurkiádě najdete zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bíma

Štítky soutěž, Kunratická kosa, Jamparáda, Minkovický silák, Okurkiáda, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kunratická kosa nebo Jamparáda, Okurkiáda či Minkovický silák. Frýdlantsko láká na netradiční soutěže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.