Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Pilotní projekt s domovníky považuje Liberec zatím za úspěšný

Za úspěšný považuje zatím Liberec pilotní projekt, kdy v některých bytových domech města působí domovníci. Radnice si od nich slibovala, že přispějí ke zlepšení soužití a zajistí také drobné opravy. Podle náměstka primátora pro městské bydlení Jana Hrušky (Piráti) se to daří.

"Projekt Domovník se nám velmi osvědčil. Aktuálně máme všechny pozice obsazené. Je to šest pozic plus koordinátorka. Působí v bytových domech od jara a fungují nám jako taková prodloužená ruka," řekl náměstek.

Podle něj mají domovníci důvěru mezi obyvateli domů a jejich přítomnost napomohla i k tomu, že ubylo případů vandalství. "Zároveň řeší i drobné technické závady. Ty větší pak nadále hlásí směrem na úřad a na techniky. Tím se zabraňuje dalším větším škodám, takže projekt můžeme hodnotit velmi pozitivně," řekl Hruška. Žádný závažnější problém v domech, kde jsou domovníci, dosud nezaznamenal.

Na tříletý projekt za 14 milionů korun získalo město dotaci 12,6 milionu korun z operačního programu Zaměstnanost plus. Domovníky - preventisty má radnice v místech, kde je velká koncentrace městských bytů. Působí v Krajní ulici v lokalitě zvaná Rušička, ve zrekonstruovaných domech v centru města i ve třech propojených nových domech se 49 byty v ulici Na Žižkově v Rochlici. "Každý domovník má na starost více čísel popisných," uvedl Hruška.

Domovníci by v těchto domech měli podle něj zůstat i po skončení tříletého projektu. "Chceme v tom pokračovat a do budoucna počet domovníků navyšovat, jak bude přibývat zrekonstruovaných městských bytů," dodal. Konkrétně zmínil, že do budoucna by mohl domovník být v prvorepublikovém bytovém domě ve tvaru U na křižovatce ulic Vrchlického a Na Valech v Ruprechticích. V něm je 61 bytů, kvůli špatnému technickému stavu je ale zhruba polovina z nich neobsazená. "My bychom tento bytový dům chtěli zrekonstruovat, protože aktuální standardy v něm jsou na úrovni 70. let," řekl náměstek. Na opravu domu za desítky milionů korun chce radnice získat dotaci od státu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, byty, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilotní projekt s domovníky považuje Liberec zatím za úspěšný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.