Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Historická parní stříkačka semilských dobrovolných hasičů potřebuje naléhavě opravu, pomoci může kdokoli

Přes 120 let stará parní stříkačka semilského sboru dobrovolných hasičů nutně potřebuje generální opravu. Chybí ale dostatečný finanční obnos, aby renomovaní odborníci na parní stroje mohli s pracemi začít. Celkem je oprava vyčíslena na půl milionu korun, částkou 100 tisíc korun na ni v tomto týdnu přispěl Liberecký kraj.

Na transparentním účtu SDH Semily 131–2861300207/0100, který byl speciálně k tomuto účelu zřízen, je v současné době přes 128 tisíc korun, stotisícový dar Libereckého kraje tam zatím zaúčtován není. Stále tak zbývá vybrat částku zhruba 270 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že se jedná o technicky dokonalý stroj a také velký kus historie semilských dobrovolných hasičů, rozhodli jsme se obnovu parní stříkačky podpořit částkou 100 tisíc korun, které představují pětinu vybírané sumy,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). A na transparentní účet přispívají i drobní dárci či představitelé a obyvatelé Semil a okolí. Několik desítek tisíc přispěli například bývalý starosta Semil a nyní europoslanec Jan Farský nebo současná starostka města Lena Mlejnková. Město Semily ale zatím o přímé finanční podpoře neuvažuje. „Loni jsme SDH Semily vypomohli finanční částkou 50 tisíc korun na opravu závodní mašiny, teď chceme nechat iniciativu při shánění peněz na parní stříkačku hlavně na nich. Pokud ale bude chybět nějaká část, bez které se opravy nehnou, budeme o další podpoře samozřejmě jednat,“ dodává starostka města Lena Mlejnková (Starostové pro Liberecký kraj).

Parní stříkačka SDH Semily I byla vyrobena roku 1904 v dílnách firmy R. A. Smekal na Smíchově. Od počátku se stala jedinečným pomocníkem při boji s požáry. Vyznamenala se u řady ohňů i poté, kdy si sbor koupil první motorovou stříkačku, například při strašlivém požáru rakvárny roku 1933. Po druhé světové válce odešla do důchodu a v 80. letech se dostala do Muzea hasičské techniky v Chrastavě. „Po sametové revoluci si na ni semilští hasiči opět vzpomněli. Po pracné resuscitaci navštěvovala od roku 2007 slavnosti a soutěže v našem městě, kraji a celé naší republice. Je pýchou nejen našeho sboru, ale proslavila město Semily i Liberecký kraj – vždyť parních stříkaček ve funkčním stavu zbylo v naší republice jen pár. Zúčastnila se i letošních oslav 160. výročí založení nejstaršího českého hasičského sboru ve Velvarech 18. května. Po této akci se však významně porouchala – přímo v jejím srdci se objevila prasklina,“ popisuje starosta Sboru dobrovolných hasičů Semily I Marek Vrtilka.

Protože se jedná o technicky dokonalý stroj, bude i jeho odborná oprava, k níž by sbor chtěl přikročit co nejdříve, finančně velmi nákladná. Předběžný odhad je okolo 500 tisíc korun. „Jsme však rozhodnuti udělat vše, co je v našich silách, abychom jí opět vrátili život a mohla těšit obdivovatele dovednosti našich předků u nás i v zahraničí. Síly sboru na to však nestačí – proto se obracíme na širokou veřejnost, na všechny, kterým není její osud lhostejný,“ dodává starosta sboru.

Za účelem finanční podpory od veřejnosti, spolků a firem, byl založený transparentní účet u Komerční banky a.s., pod názvem – Veřejná sbírka na generální opravu parní stříkačky, který je zveřejněný i na stránkách banky a všichni můžou kontrolovat, jak je s finanční částkou nakládáno. Číslo transparentního účtu: 131–2861300207/0100.

„Pokud se do konce září podaří vybrat na obnovu naší krásné parní stříkačky alespoň 250 až 300 tisíc korun, což se snad podaří, podstoupí první část oprav už na podzim. Není totiž čas s obnovou příliš čekat. A poté budeme spoléhat na dobrotu lidí a hasičská srdce, že nás v tom nenechají a podaří se nám nashromáždit i zbytek potřebné částky. Předem za každý příspěvek děkujeme,“ uzavírá starosta SDH Semily Marek Vrtilka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením SDH Semily I.

Štítky parní stříkačka, dobrovolní hasiči, oprava, historie, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická parní stříkačka semilských dobrovolných hasičů potřebuje naléhavě opravu, pomoci může kdokoli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.