Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

O skot zabavený na Jablonecku zájemci bojovali, cena se zvedla na 687 tisíc

O stádo skotu zabavené loni na Jablonecku kvůli týrání zájemci na internetu bojovali. Do aukce se zapojilo pět uchazečů, kvůli licitaci dvou z nich se aukce zhruba o deset minut protáhla. Cena stáda se nakonec zvýšila z původní vyvolávací ceny 444 150 korun o 55 procent. Nový majitel tak za zvířata zaplatí 687 tisíc korun, vyplývá z informací na webu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Třicetihlavé stádo masného skotu plemene charolais v minulých měsících pobývalo na soukromé farmě v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Stádo tvoří devět krav, devět jalovic starších dvou let, deset mladších jalovic do jednoho roku a dva mladí býčci, zvířata jsou v dobrém stavu. Aukce stáda se konala už podruhé, při té první v květnu nastavil stát na základě posudku vyvolávací cenu na 634 500 korun. Nikdo se ale tehdy do aukce nepřihlásil, úřad ji proto zopakoval a cenu snížil o 30 procent. V licitaci cena nakonec o 52 500 korun překročila cenu stanovenou v květnu.

Stádo skotu na Jablonecku trpělo bez krmiva, majitel se nestaral. Veterina mu krávy odebrala

Celkem čtyřiadvacetičlenné stádo skotu chované na Jablonecku v minulých dnech Státní veterinární správa (SVS) odebrala jeho majiteli. Kravám dlouhodobě chybělo krmivo, majitel se o ně nijak nestaral, zvířata byla podvyživená. Krávy už jsou v...

Podobná aukce zabaveného stáda není obvyklá. „Úřad se musí každoročně postarat o několik hospodářských zvířat, která jsou chovatelům odebrána kvůli týrání, jedná se spíše o výjimečné případy. Například v roce 2023 se jednalo o čtyři krávy, 11 slepic, jednu ovci, dvě prasata a tři kachny. V minulosti se podařilo najít nový domov například pro deset ovcí nebo hospodářská zvířata zabavená chovateli z Jindřichohradecka," sdělila již dříve mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Většinou nabízí ÚZSVM zvířata prostřednictvím sociálních sítí a zdarma. „Pouze ve specifických případech, kdy například existuje znalecký posudek na zvíře, jsou prodávána prostřednictvím elektronické aukce," dodala mluvčí úřadu. Aktuálně je v nabídce 14 psů a 25 koček. Na prodej jsou také dva koně - angličtí plnokrevníci. Aukce plemenného hřebce a valacha se uskuteční od 3. do 4. září, vyvolávací cena je stanovena na 156.300 korun v případě hřebce, nejméně 47 850 korun chce stát za valacha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, správa, aukce, Jablonecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O skot zabavený na Jablonecku zájemci bojovali, cena se zvedla na 687 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.