Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Liberec chce zrekonstruovat tři své bytové domy s 80 byty, půlka z nich je teď prázdných

Tři architektonicky cenné bytové domy, jejichž stav je ale již špatný, chce v příštích letech zrekonstruovat město Liberec. Celkem je v nich 80 bytů, polovina je v současné době neobsazených. Město by je po opravách chtělo nabídnou k nájmu mladým pracujícím, seniorům nebo vybraným profesím.

„V rámci pracovní skupiny jsme zkoumali stav jednotlivých městských bytových domů a snažili jsme se vytipovat domy, které jsou sice dožilé a částečně neobsazené, ale které mají architektonickou hodnotu a velkou perspektivu z pohledu města. Nakonec jsme takové domy našli tři. Jeden stojí v Ruprechticích v ulici Na Valech, další v Kristiánově v ulici Sadová a poslední v ulici Uralská,“ říká náměstek primátora Liberce pro městské bydlení a místní Agendu 21 Jan Hruška (Piráti).

V těchto domech není obsazena zhruba polovina bytů. „V bytovém domě v Ruprechticích na křižovatce ulic Na Valech a Vrchlického máme 61 bytů, zabydlená je ale jen polovina z nich. V domě v ulici Sadová je 9 velkých bytů, ale obsazeny jsou jen 4 a v nejmenším z těch vytipovaných bytových domů v ulici Uralská je bytů 7 a obsazené jsou jen čtyři. Důvody jsou různé – vlhkost, zastaralá otopná soustava a s tím spojené vysoké náklady za energie, zatékání nebo celkový dožilý stav,“ přibližuje Jan Hruška.

Celkem má Liberec ve třech jmenovaných bytových domech téměř 80 bytů, polovina z nich je ale prázdných. „To bychom chtěli celkovou rekonstrukcí domů včetně všech bytů změnit a byty pak nabídnout mladým dospělým, kteří startují kariéru a rodinný život, seniorům a vybraným profesím jako třeba zdravotním sestrám, učitelům, policistům, úředníkům a dalším zaměstnancům města. Zhruba 10 až 20 procent bytů by bylo pro potřeby sociálního bydlení,“ říká náměstek primátora.

První konkrétní kroky přijdou už v průběhu podzimu v podobě projektových záměrů. „Chceme být maximálně připraveni na vládou schválený program investic do nájemních bytů. Bude v něm k dispozici sedm miliard korun. Zároveň budeme hledat další vhodné dotační tituly,“ uzavírá Jan Hruška.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Liberec

Štítky Liberec, bydlení, městské domy, byty, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce zrekonstruovat tři své bytové domy s 80 byty, půlka z nich je teď prázdných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.