Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

U Jablonného vzniknou pachové ohradníky. Mají zabránit divočákům v migraci na nová teritoria

PR článek

Pachové ohradníky, které mají zastavit nebo alespoň zpomalit migraci volně žijících divokých prasat, vzniknou ještě letos u Jablonného v Podještědí. S nápadem na jejich využití k zastavení šíření afrického moru prasat přišla Státní veterinární správa. Kraj na pořízení pachových ohradníků uvolnil milion korun.

„Pachové ohradníky vzniknou ještě letos na místě křížení silnice I/13 u Jablonného v Podještědí se silnicí druhé třídy na Petrovice a dále budou pokračovat podél této silnice až ke státní hranici České republiky s Německem v Petrovicích,“ říká mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

„V současné době šíření afrického moru prasat v Libereckém kraji stále pokračuje a je způsobeno právě migrací volně žijících divokých prasat. Abychom zastavili nebo alespoň zpomalili rychlost šíření této nebezpečné nákazy, podpořili jsme na posledním zasedání krajského zastupitelstva pořízení pachových ohradníků částkou jeden milion korun. Toto opatření vznikne ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Krajskou veterinární správou,“ dodává radní Libereckého kraje pro resort životního prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti).

Pachový ohradník je speciální produkt, který zamezuje přístupu zvěře, především divočáků, na určité území. Je založen na speciální pěně či jiném nosiči napuštěným pachem, který se aplikuje podél silnice nebo kolem ploch, kde je přístup zvěře nežádoucí. Má zamezit vstupu divočáků do této oblasti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky pachové ohradníky, divoké prase, Liberecký kraj, Státní veterinární správa, africký mor prasat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Jablonného vzniknou pachové ohradníky. Mají zabránit divočákům v migraci na nová teritoria  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.