Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Rekonstrukce schodiště před radnicí se kvůli akcím na náměstí prodloužila. Přesto skončí dříve

Nejprve měla skončit v polovině října, pak do konce srpna, a nakonec zřejmě koncem září. Řeč je o rekonstrukci schodiště před libereckou radnicí. Hotovo sice mohlo být už koncem srpna, práce se ale prodloužily z důvodu velkého množství kulturních akcí na náměstí, které by narušoval hluk.

„Důvodem pro delší lhůtu je počet akcí na náměstí, u kterých nebylo vhodné, aby v jejich průběhu probíhaly stavební práce, kdy se často pracuje se zvýšeným hlukem,“ upřesnil Drbně  náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

A tak se práce prodlouží zhruba do konce září. „Zatím vše nasvědčuje tomu, že práce budou dokončeny o čtrnáct dní dříve, než je stanoveno ve smlouvě,“ dodal. Práce tak vlastně podle původních úvah skončí dříve. „Podle smlouvy je termín dokončení v polovině října,“ zmínil Lenert.

Nebýt přerušování prací, už ale mohlo být hotovo.  Po demontáži schodů se totiž ukázalo, že základové stěny schodiště jsou v lepším stavu, než se čekalo, a je možné je tam ponechat. Lenert původně odhadoval, že hotovo mohlo být už na pietní akci 21. srpna, to se ale nakonec nepodařilo.

Vstupní kamenné schodiště z roku 1892 bylo ve špatném stavu, takovou opravu podstupuje poprvé. Skládá se z bloků, které váží až 2,5 tuny. V důsledku rozpadu cihlové dozdívky pod ním byly schody propadlé a natočené. Schodiště je jedním z původních prvků bohatě zdobené liberecké radnice, která patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě a loni byla dokonce zařazena mezi národní kulturní památky. Na náměstí Dr. E. Beneše v horním centru byla postavena v letech 1887 až 1893.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky radnice, schodiště, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce schodiště před radnicí se kvůli akcím na náměstí prodloužila. Přesto skončí dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.