Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Na jabloneckém vlakovém nádraží zastavil Legiovlak, zůstane do neděle

Na vlakovém nádraží v Jablonci nad Nisou bude od úterý 10. do neděle 15. září k vidění pojízdné muzeum na kolejích Československé obce legionářské, Legiovlak. Ve 14 zrekonstruovaných vagonech představí a připomene veřejnosti rozhodující zásluhy československých legionářů na vzniku samostatného Československa. 

Legiovlak představuje repliku vlaků, kterými se v letech 1918–1920 desetitisíce československých legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky.

Běžný příbytek vojáků je v Legiovlaku zastoupen takzvanou těpluškou až pro 30 mužů, která je v ostrém kontrastu s luxusním salonním vozem pro důstojníky a generály. Dále je Legiovlak tvořen například vozem polní pošty, nejspolehlivějším prostředkem komunikace na celé tehdejší Sibiři, „létajícím“ sanitním vagonem nebo vozem s kovářskými či krejčovskými dílnami. Způsob boje legionářů pak přibližuje improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací a k vidění jsou i plošinové vozy s materiálem. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. Legií.

Expozice Legiovlaku bude v Jablonci nad Nisou ve všední dny přístupná zcela zdarma vždy od 8.00 do 18.00 hodin, o víkendu od 9.00 do 19.00 hodin. Komentované prohlídky s průvodcem se konají pro veřejnost ve všední dny od 14.00 hodin, o víkendu pak každou celou hodinu. Školní skupiny si mohou komentovanou prohlídku objednat prostřednictvím webového formuláře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením ČSOL

Štítky legiovlak, historie, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jabloneckém vlakovém nádraží zastavil Legiovlak, zůstane do neděle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.