Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Nezaměstnanost v Libereckém kraji v srpnu lehce vzrostla

Nezaměstnanost v Libereckém kraji vzrostla v srpnu o desetinu procentního bodu na 4,1 procenta. Práci si v regionu hledalo 12 878 lidí, proti červenci jich tak bylo o 89 víc. Dál ale ubývá pracovních příležitostí, v srpnu zaměstnavatelé v kraji nabízeli 5751 volných míst. Podle údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR, nezaměstnaných přibylo v celém Česku. Úřady evidovaly na konci prázdnin 286 320 lidí bez práce, o 3309 víc než v červenci. Nezaměstnanost v zemi ale zůstala na červencových 3,8 procenta.

„Na konci srpna a začátku září vždy na úřadě práce evidujeme zvýšený počet absolventů a mladistvých. Ti v srpnu tvořili čtyři procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání, což je stejné procento jako v roce 2022 a 2023. Naší primární snahou je, aby mladí nadále pokračovali ve vzdělávání. Naši odborníci specializující se na zaměstnávání mladých poradí i s rekvalifikacemi, digitálními kurzy a také odbornými praxemi s dotací," komentoval vývoj na trhu práce generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

Z evidence úřadů v Libereckém kraji bylo ve druhé polovině prázdnin vyřazeno 1410 uchazečů, o 115 méně než v červenci. Na pracovní úřad se přišlo zaregistrovat 1499 lidí, v červenci jich bylo o 321 víc. I loni v srpnu v kraji uchazečů o práci přibylo, nezaměstnanost ale tehdy zůstala na červencových 3,7 procenta. Bez práce bylo před rokem na konci prázdnin 11.597 lidí, volných míst nabízeli zaměstnavatelé v kraji 6707.

Lidí bez práce přibylo v srpnu ve všech okresech Libereckého kraj s výjimkou Jablonecka. Tamní úřady evidovaly na konci měsíce 2697 lidí bez práce, o 40 méně než v červenci. Nezaměstnanost tak klesla o desetinu bodu na 4,2 procenta, v kraji je ale nejvyšší. Nejlépe je na tom v kraji Českolipsko, i když tam nezaměstnanost v srpnu vzrostla o desetinu bodu na 3,8 procenta. Práci tam na konci měsíce hledalo 2761 lidí, o 65 víc než v červenci. Na Liberecku a Semilsku zůstala nezaměstnanost na červencových 4,1 procenta.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji v srpnu vzrostla, zejména kvůli absolventům vysokých škol, kteří podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce Kateřiny Sadílkové po ukončení studia přicházejí přechodně do evidence. „Tito uchazeči si zpravidla nacházejí práci obratem. Počet mladistvých do 18 let v evidenci se snížil o více než šest procent, což považujeme za výtečnou zprávu. Snížení počtu mladistvých v evidenci a aktivizace jejich návratu do škol patří poslední měsíce k nejvyšším prioritám s ohledem na termín začátku nového školní roku," doplnila.

Zaměstnavatelé v Libereckém kraji nabízeli v srpnu 5751 volných míst, proti červenci jich 100 ubylo. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v Libereckém kraji v srpnu 2,2 uchazeče. Největší přetlak byl na pracovním trhu na Jablonecku se 3,7 uchazeče na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Liberecku - 1,8 uchazeče na jedno místo. V Česku úřady nabízely 263 247 volných pracovních míst, o 1221 víc než v červenci. Na jedno místo připadalo v zemi 1,1 uchazeče.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Libereckém kraji na konci prázdnin 11.591, o 88 víc než před měsícem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nezaměsntanost, liberecký kraj, práce, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji v srpnu lehce vzrostla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.