Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Jablonecká energetická zahájila topnou sezonu v Jablonci nad Nisou

Jablonecká energetická zahájila v pátek 13. září topnou sezonu, důvodem je výrazné ochlazení. Zatímco ještě před týdnem šplhala teplota ve městě k tropické třicítce, v pátek ráno naměřili v podhorském Jablonci nad Nisou jen sedm stupňů Celsia. Pátkem se tak začíná topit ve všech objektech, platí ceny schválené na letošní rok, o nových bude Jablonecká energetická jednat počátkem prosince.

"Již v průběhu tohoto týdne, když se počasí skokově změnilo, jsme oslovovali zejména mateřské školy, které jsou našimi odběrateli, zda mají zájem o zahájení vytápění. V některých případech ředitelky odmítly, že budovy jsou zatím naakumulované letním teplem, většina souhlasila. Dnešním dnem ale v souladu s platnou vyhláškou ministerstva průmyslu a obchodu zahajujeme vytápění ve všech připojených objektech," uvedl Boris Pospíšil pověřený vedením společnosti.

Začátek září byl letos mimořádně teplý, prvních osm dnů se průměrná denní teplota pohybovala nad 20 stupni Celsia, v Česku padaly desítky teplotních rekordů. Tento týden se naopak výrazně ochladilo. Podle Teplárenského sdružení Česko takovou zimu zažilo v polovině září pouze v letech 2010 a 2015. Teplárny podle zákona začínají s dodávkami tepla, když dva po sobě jdoucí dny klesne průměrná denní teplota pod 13 stupňů a nečeká se oteplení. Loni na řadě míst v Česku začala topná sezona až v polovině října, letos je to o měsíc dřív.

Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) je od července 2013 ve stoprocentním vlastnictví města, zajišťuje dodávky tepla a teplé vody pro 4000 jabloneckých domácností a také pro desítky organizací, škol a průmyslových podniků. Zanedbaná a ztrátová soustava centrálního zásobování teplem v Jablonci podstoupila v letech 2015 a 2016 revitalizací zhruba za 264 milionů korun, místo jednoho centrálního zdroje je nyní ve městě 21 menších plynových kotelen. Za gigajoule tepla letos domácnosti platí podle tarifu včetně DPH 1267 korun, respektive 1222 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, teplo, počasí, firmy, Jablonecká energetická, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká energetická zahájila topnou sezonu v Jablonci nad Nisou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.