Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hejtman vyhlásil stav nebezpečí, platí pro Frýdlantsko. Záchranáři evakuovali desítky lidí

, aktualizováno 15. září 2024, 19:54

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK) se v neděli rozhodl vyhlásit stav nebezpečí. Platí pro Frýdlantsko, které je v kraji povodní zasaženo nejvíce. Aktuálně sice hladiny řek většinou kulminují nebo klesají, kvůli nejednoznačné předpovědi počasí ale není jasné, zda současný stav vydrží. Hasiči v několika obcích evakuovali desítky lidí.

„Nyní nemáme k dispozici zřetelnou predikci počasí, která by znamenala pokles toků do dnešních večerních hodin. Hlavním důvodem vyhlášení stavu nebezpečí je možnost evakuovat občany z těch nejohroženějších míst,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

„Situace tady se celý den zhoršovala. Výhled počasí předpokládá ještě další déšť a především na dolním toku Smědé, ale i na dalších tocích došlo během dne k lokálním rozvodnění a zaplavení řady nemovitostí," dodal.

Hladiny řek v Libereckém kraji v neděli večer pomalu klesají. Půda je ale zcela nasycená a ke zvednutí hladin nyní přispěje každý déšť. V Hejnicích se nakonec zatím evakuovat nebude, hladina Smědé klesla. V 17. hodin vyhlásil hejtman Půta stav...

Vyhlášení stavu nebezpečí podle něj usnadňuje případné evakuace obyvatel. „Ta situace a předpověď počasí není úplně optimální. Považuji za důležité, že evakuaci obyvatel tak nemusí nařídit jen hejtman nebo starosta obce, ale i velitel zásahu každém jednotlivém místě," řekl.

Situace je stále složitá i podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS). „Ta situace a předpověď počasí není úplně optimální. Považuji za důležité, že evakuaci obyvatel tak nemusí nařídit jen hejtman nebo starosta obce, ale i velitel zásahu každém jednotlivém místě," řekl.

Pokud bude potřeba evakuovat další oblasti, lidé by podle krajského ředitele hasičů Jana Hadrbolce měli uposlechnout. „Žádáme všechny, kteří mají opustit objekty, které se nachází v blízkosti zasažení povodňovou vlnou, aby tak učinili a neztěžovali práci v průběhu noci," dodal.

Území, kde byl vyhlášen stav nebezpečí, se týká obce s rozšířenou působností Frýdlant, žije zde asi 24 tisíc obyvatel. Dosud bylo evakuováno 33 lidí z Višňové, 19 z Bulovky a tři z Raspenavy.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky povodeň, liberecký kraj, stav nebezpečí, liberecký kraj, hejtman, půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman vyhlásil stav nebezpečí, platí pro Frýdlantsko. Záchranáři evakuovali desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.