Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na Smědé ve Višňové je stále stav ohrožení, hladina řeky ale klesá

Na Smědé ve Višňové ve Frýdlantském výběžku na Liberecku je stále stav ohrožení. Hladina řeky ale v noci klesala a díky tomu se podařilo alespoň částečně obnovit přístup do obce. Od okolního světa byla odříznutá od nedělního rána. Jinde v kraji je po náročném víkendu s extrémními srážkami a povodněmi už hladina potoků a řek téměř v normálu. Na druhém povodňovém stupni je už jen Řasnice ve Frýdlantu, na prvním Smědá ve Frýdlantu, Jeřice v Mníšku u Liberce a Jizera v Železném Brodě. Vyplývá to z údajů Povodí Labe a krajského povodňového portálu. Pro Frýdlantský výběžek vyhlásil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kra) v neděli večer stav nebezpečí a evakuováno bylo přes 50 lidí. Některé školy ve výběžku dnes zůstaly uzavřené.

Do Frýdlantského výběžku na Liberecku stékají srážky ze severní části Jizerských hor a za předchozí tři dny tam místy napršelo až 330 milimetrů. V noci na dnešek ale byly srážky slabé, maximálně do deseti milimetrů, což se příznivě projevilo i na stavu Smědé a jejich přítoků.

Zatímco v neděli stav ohrožení platil na celém toku Smědé, dnes ráno je třetí povodňový stupeň jen ve Višňové. Do obce se dá ale již dostat. "Komunikace z Minkovic do Vísky a z Poustky do Minkovic jsou již průjezdné. Komunikace z Předlánců do Višňové je stále zaplavená vodou a platí zde zákaz vjezdu," uvedl na webu obce starosta Michal Scheidl (Devítka). Pro spojení mezi Předláncemi a Višňovou lze podle něj využít silnici kolem nádraží ve Višňové. Nadále hasiči ve Višňové přečerpávají vodu z kritických míst. V provozu je dle informací starosty už také autobusová náhradní přeprava, která se řídí stávajícím výlukovým jízdním řádem. 

V obci dnes zůstane uzavřená škola stejně jako třeba v Raspenavě.

Ve Višňové kulminovala Smědá v neděli večer. V Předláncích bylo maximem 284 centimetrů, dnes ráno je zhruba o 35 centimetrů níže, v Minkovicích z 357 centimetrů klesla za noc asi o 30 centimetrů a ve Vísce z bezmála čtyř metrů skoro o dva metry.

Pro obyvatele v Bílém Potoce, Hejnicích, Libverdě, Raspenavě, Novém Městě pod Smrkem, Dolní Řasnici a Krásném Lese ve Frýdlantském výběžku zatím stále platí doporučení, aby šetřili pitnou vodou z veřejného vodovodu kvůli odstavené úpravně vody v Bílém Potoce. "Úpravna vody v Bílém Potoce nadále nemohla vyrábět podstatnou část pitné vody, proto nadále trvá žádost o rozumné šetření pitnou vodou z veřejného vodovodu pro zmíněné obce. Vývoj bude upřesněn během dne, ale zatím díky vyslyšené výzvě na šetření nejsou cisterny s vodou potřebné," uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Starostové pro Liberecký kraj). 

V kraji se zklidňuje i situace na železnici, aktuálně nejezdí vlaky jen na regionální trati mezi Jilemnicí a Rokytnicí nad Jizerou. Správa železnic (SŽ) ale odhaduje, že provoz na této trati se podaří obnovit až večer.

Náročná byla neděle v kraji pro hasiče, kteří za tento den evidují 444 událostí. Nejčastěji zasahovali u popadaných stromů, prováděli protipovodňová opatření a čerpali vodu. Zachránili i jednu osobu z rozvodněné Jizery v Semilech, uvedli na sociálních sítích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Libereckého kraje

Štítky ČR, záplavy, železnice, hasiči, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Smědé ve Višňové je stále stav ohrožení, hladina řeky ale klesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.