Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Liberecký kraj má povodeň za sebou. Začíná sčítání škod i odklízení následků

Povodeň v Libereckém kraji, která od pátku do pondělních odpoledních hodin trápila města obce především na Frýdlantsku, už je minulostí. Teď začne odklízení následků tam, kde se voda vylila z koryt řek či potoků nebo zaplavovaly extrémní deště. V kraji jde především o oblast Frýdlantska, kde byla v uplynulých čtyřech dnech situace nejdramatičtější.

„Situace se významně zlepšila, toky klesají. Teď přejdeme do stavu odklízení protipovodňových bariér, úklidu vytopených nemovitostí, zatopených komunikací a podobně,“ uvedl dnes po odpoledním zasedání krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Nejdéle se v kraji držel třetí stupeň povodňové aktivity ve Višňové, kde také řeka Smědá během víkendu odřízla hned dvakrát části obce od okolního světa. I odsud už hlásí dobrou zprávu. „Řeka Smědá na území obce Višňová po čtyřech dnech v 17 hodin klesla pod 1. stupeň povodňové aktivity. V tuhle chvíli podle předpovědi ČHMÚ v následujících dnech již nehrozí žádné riziko dalších povodní,“ uvedl starosta Višňové Michal Scheidl (Devítka). Ve Višňové dnes začalo čerpání vody z velkých lagun a obec začala s evidencí a sčítáním škod na obecním majetku.

K té vyzval hejtman Libereckého kraje všechny starosty obcí a měst, které byl velkou vodu v uplynulých dnech zasaženy a poškozeny. „Obce mají za úkol dát dohromady první odhady škod a už se nám nějaké konkrétní informace začínají sčítat. Jsou tam poškozené opěrné zdi, komunikace, mosty. Nicméně obce mají na vyčíslení škod dostatek času, 7 dní od ukončení stavu nebezpečí, který však neskončí dříve než ve středu,“ podotýká hejtman kraje. Na předběžné odhady škol je podle něj brzo, vedle starostů budou škody vyčíslovat i další správci veřejného majetku.

Škody podle něj však budou významně nižší, než při povodni v roce 2010. „Tehdy v srpnu napršelo za 12 hodin přes 200 mm srážek. Teď to bylo sice přes 350 mm, ale srážky byly rozloženy do tří a půl dnů. A zapůsobil ještě jeden faktor. Ukázalo se, že stavby provedené po povodni v roce 2010 jako opěrné zdi v Raspenavě, Frýdlantě nebo v Hejnicích či mosty splnily svůj účel, fungují a nikde nebyly poškozeny,“ poukázal hejtman kraje.

Obcím nabízí kraj zhruba dvě stovky vysoušečů, které v minulosti nakoupil do majetku Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Předpokládáme, že to bude stačit a nebude nutné žádat o další Správu státních hmotných rezerv,“ dodal Martin Půta.

Pro starosty obcí a měst, poškozených víkendovou povodní, má dvě zprávy. „Jejich obyvatelé, kteří byli povodňovými stavy nějak dotčeni, mají možnost požádat na úřadu práce o mimořádný příspěvek, o kterém se rozhoduje po důkladném místním šetření ve správním řízení. Druhou zprávou pak je, že obce mohou žádat o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací, kteří budou pomáhat s úklidem veřejných prostranství a komunikací v nejvíce postižených oblastech,“ řekl hejtman.

V souvislosti s mimořádným příspěvkem pro lidi dotčené povodňovými stavy zřídí úřad práce už od úterý 17. září ve Frýdlantě dočasně svou pobočku. „Aby to měli lidé z postižených okolních obcí co nejblíže,“ dodal Martin Půta.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec nastínil po jednání krizového štábu další postup hasičů. „Času kdy voda postupně odtéká využíváme k tomu, abychom všem, kdo byli po celé čtyři dny plně nasazení při pomoci lidem dali čas na odpočinek. Zároveň mapujeme laguny a zatopené sklepy, abychom hned zítra mohli začít s intenzivním odstraňováním následků a čerpáním vody ze sklepů a dalších prostor.“

Na města a obce, které byly postiženy povodní už se obracejí první lidé s nabídkou pomoci. „Prosíme o určitou dávku trpělivosti. Obce budou teprve dávat dohromady seznamy nemovitostí, ve kterých budou lidé chtít s obnovou pomoci. Potom vás určitě rádi odkážou na konkrétního člověka,“ uvedl hejtman. Ředitel HZS LK pak doplnil, že pokud má někdo volnou kapacitu a chtěl by zatopeným pomoci, může se přihlásit neziskové organizaci Adra. „Na jejich stránkách lze získat základní informace a je možnost se tam také rovnou registrovat. Pomoc dobrovolníků Adra nabízí poškozeným lidem nejen v Libereckém kraji, ale i v dalších oblastech republiky,“ říká Jan Hadrbolec

V pondělí večer pak v souvislosti s opadající vodou bez akutního nebezpečí ukončila svou činnost mimořádná výjezdová stanoviště zdravotnické záchranné služby v Raspenavě a ve Višňové.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Višňové a ZZS LK

Štítky povodeň, Liberecký kraj, škody, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má povodeň za sebou. Začíná sčítání škod i odklízení následků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.