Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

V Libereckém kraji se kvůli povodni musí přestěhovat volební místnost ve Višňové

V Libereckém kraji se kvůli povodni musí přestěhovat jediná volební místnost z 582. Ve Višňové na Liberecku budou lidé místo na obecním úřadě volit zhruba o 300 metrů dál v knihovně. Další čtyři volební místnosti najdou voliči tam, kde jsou zvyklí. Višňová byla o víkendu povodní v kraji zasažena nejvíc, v sobotu a znovu v neděli zaplavila velká voda silnice a odřízla obec od okolí, teď už jsou ale všechny opět průjezdné.

"My jsme na obecním úřadu měli zázemí pro dobrovolníky, hasiče a podobně a to tam ještě musíme zanechat, proto jsme zažádali o přesun jednoho okrsku. Přesunuli jsme ho do knihovny, abychom na obecním úřadu mohli nějak dál fungovat. To jediné jsme museli udělat, abychom zajistili průběh voleb," řekl starosta Višňové Michal Scheidl (Devítka). V obci žije zhruba 1350 obyvatel, voličů je bezmála 1100, další volební místnosti jsou v osadách Andělka, Minkovice, Předlánce a Víska, informaci o změně obec podle starosty zveřejní v systému Munipolis.

Liberecký kraj podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) vyzval starosty, aby se v případě, že by měli problém se zajištěním voleb, obrátili na správní odbor krajského úřadu, který volby na území kraje organizuje. "Zatím se nikdo neozval, pokud by nějaký problém byl, třeba s počtem lidí do volebních komisí, tak jsme s tím samozřejmě připraveni pomoci. Kdyžtak bychom našli nějaké dobrovolníky třeba na krajském úřadu, kteří by volební komise doplnili," řekl hejtman.

Voliči v Libereckém kraji budou v pátek a v sobotu v krajských volbách vybírat ze 13 kandidátek, je jich o tři méně než před čtyřmi lety. O místo v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu se v kraji uchází 544 lidí, z toho 183 žen, kandidátů je tak zhruba o pětinu méně než před čtyřmi lety. Souběžně se uskuteční volby do Senátu v obvodu 35, který zahrnuje Jablonecko a část Semilska. Kandiduje tam šest lidí, před šesti lety bylo o jednoho kandidáta víc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením obce Višňová

Štítky ČR, volby, správa, záplavy, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji se kvůli povodni musí přestěhovat volební místnost ve Višňové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.