Počasí dnes17 °C, zítra15 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Potravinová banka v Liberci získala pro postižené povodní 40 tun pomoci

Bezmála 40 tun balených vod, trvanlivých potravin, hygienických potřeb a dalšího materiálu získala za jediný týden potravinová banka v Liberci. Je to výrazně víc než při jarních a podzimních kolech sbírek pro potřebné, ještě tak dvě tři tuny přibudou, řekl dnes ředitel Potravinové banky Libereckého kraje Josef Vlček. Materiál ale v Liberci nezůstává, zdejší pracovníci ho třídí a balí na palety, je totiž určený pro postižené povodní na Moravě a v jižních Čechách a pro pracovníky záchranného systému, kteří tam pomáhají.

I Liberecký kraj patřil k oblastem, které byly povodní zasažené, škody jsou zejména ve Frýdlantském výběžku. "V Libereckém kraji ty požadavky nebyly tak velké, takže vše, co teď vybíráme, si svážíme do skladů potravinové banky v Dubči. Od nás už odjelo 17 palet, což je kolem deseti tun potravinové pomoci, a dalších 30 tun máme momentálně v bance na paletách. Část toho odjede dnes, další nákladní auto by mělo ještě přijet do konce týdne, aby ta pomoc šla co nejrychleji," doplnil ředitel potravinové banky Josef Vlček. Z Dubče se pak podle něj pomoc podle požadavků posílá dál.

Sbírku na pomoc postiženým povodní vyhlásila potravinová banka v neděli 15. září, dobrovolníci té liberecké se od té doby podle Vlčka nezastavili. "Už v tu neděli začali lidé volat, jestli mohou pomoc vozit, a přebrali jsme od lidí 1,5 tuny potravin," doplnil. Postupně se do sběru potravin a pomoci pro banku zapojila i města a obce a další organizace v kraji, v posledních dnech tak do banky proudí tuny materiálu. Tým potravinové banky museli posílit další dobrovolníci, aby nápor zvládli a zajistili i běžnou distribuci potravin potřebným v Libereckém kraji.

Na rozdíl od sbírek, které potravinová banka organizuje vždy na jaře a na podzim, se podle Vlčka skladba pomoci pro postižené povodní výrazně liší. "Tak 70 procent toho, co jsem přijde, jsou vody - neperlivé, perlivé, v různých barelech," řekl Vlček. Právě pitná voda podle něj po záplavách zasaženým oblastem chybí, v běžných sbírkách není potřeba. Na paletách ale byly i trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, rýže a konzervy, také konzervovaná hotová jídla, instantní polévky, toaletní papír, papírové utěrky a drogerie každodenní potřeby.

Rozsáhlé a ničivé záplavy po vytrvalém dešti zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje. Potravinové pomoci už je podle Vlčka dostatek, pokud lidé chtějí pomoci, měli by ve větší míře podpořit finanční sbírky. "Protože samozřejmě za ty finance, které se vyberou, pak půjde nakoupit vysoušeče a přímotopy, už máme konec září, přijde zima a ti lidé tam často nemají čím topit, takže to by asi teď pomohlo nejvíc," dodal Vlček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Potravinové banky Liberec

Štítky ČR, sociální, záplavy, správa, sbírka, Potravinová banka, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka v Liberci získala pro postižené povodní 40 tun pomoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.