Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Nová alej v Jablonci vznikla díky financím z re-use centra. Výsadba vyšla na téměř 170 tisíc korun

Díky re-use centru, kde mohou lidé odevzdat předměty, které již nepotřebují, vznikla v ulici Široká v Jablonci nad Nisou nová alej. Její výsadba vyšla na téměř 170 tisíc korun a byla kompletně zafinancována z veřejné sbírky.

V Jablonci nad Nisou vznikla díky re-use centru nová alej v ulici Široká. Konkrétně jde o čtrnáct stromů Jeřábu muku vedoucích podél silnice směrem na Horní Proseč. Výsadba vyšla  na téměř 170 tisíc korun a byla kompletně zafinancována z veřejné sbírky Opětovným využíváním ke zkrášlení veřejného prostoru, do níž putuje výtěžek z prodeje předmětů v jabloneckém re-use centru ve Smetanově ulici.

„Díky prodeji opotřebovaných předmětů, které by jinak skončily v popelnici, sběrném dvoře a poté třeba na skládce, se nejen omezila produkce odpadů, ale mohl také vzniknout pás zeleně, který bude přispívat k příjemnějšímu mikroklima v lokalitě a nabízet útočiště hmyzu a ptactvu,“ sdělila Ludmila Rosenbaumová z oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu. 

Re-use centrum v Jablonci nad Nisou se poprvé otevřelo v roce 2022, aby prodloužilo životnost předmětům, které by jinak skončily v popelnici jen proto, že původní majitel již pro ně nenašel využití. „Jablonec nad Nisou se tak snaží minimalizovat vznik odpadů. Odevzdat předměty do re-use centra mohou výhradně občané města, zakoupit je za symbolické ceny však může široká veřejnost,“ dodává Rosenbaumová. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Fričová

Štítky Jablonec nad Nisou, re-use centrum, alej, výsadba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová alej v Jablonci vznikla díky financím z re-use centra. Výsadba vyšla na téměř 170 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.