Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Vratislavice nabízí moderní způsoby pohřbívání. Návrh vznikl ve studiu Mjölk

Na vratislavickém hřbitově byl v pondělí slavnostně otevřen rozšířený areál. Nově nabízí moderní způsoby pohřbívání včetně rozptylové a vsypové loučky nebo pietní místo pro nenarozené děti. Úpravy vznikly návrhem libereckého architektonického studia Mjölk.

„Chtěli jsme, aby ve Vratislavicích byly moderní formy pohřbívání, ale přemýšleli jsme, že to uděláme sami. Ale je moc dobře, že jsme to neudělali a oslovili jsme architektonickou kancelář Mjölk. Na to, co tu dnes máme, jsem opravdu velmi pyšný,“ řekl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro LK).

Představa Mjölk podle něj vedení Vratislavic nadchla. „Obvykle to je tak, že když děláme projekt, oslovíme třeba čtyři, pět architektonických kanceláří, které nám představí studie a my se pak rozhodneme, jakou cestou půjdeme. V tomto případě jsme to ale neudělali, protože to, co nám navrhli Mjölk, nás skutečně nadchlo,“ potvrdil starosta.

Pro architekty nejde o jednoduché téma. „Mezi architekty byste jich asi moc nenašli, kteří by řekli, že smuteční téma a téma hřbitovů bylo jejich oblíbené. Já ale mezi ně patřím. Už když jsem před jedenácti lety nastupoval na architekturu v Liberci, mým prvním úkolem bylo navrhnout sám sobě náhrobek. Od té doby se mě funerální témata drží. Spíš je to ale uvědomění toho, že jsme témata smrti, smutku na nějakou dobu vytěsnili a udělali z toho něco, o čem nemluvíme. Podle toho vypadá i prostředí hřbitovů a smutečních síní v Čechách,“ popsal Tobiáš Hrabec ze studia Mjölk.

Základní a hlavní část projektu je rozptylová loučka doplněná o obřadní stůl z kamene, kde probíhá samotný obřad rozptylu. Loučku obklopuje série pietních prvků. „Jejich kineze spočívá v tom, že když je zesnulý pohřben rozptylem, nemá apriori žádné místo, kam by pozůstalí mohli umístit vzpomínku a jeho jméno a kam přijít a vzpomenout,“ dodal architekt.

Pokud si to zesnulí a pozůstalí přejí, na vertikální prvek je možné umístit jméno a datum narození a úmrtí. „Posléze se se návštěvníci mohou vrátit a dotykem v horní části mohou rozsvítit lucerničku z broušeného skla,“ upřesnil Hrabec.

Kromě rozptylové loučky nabízí hřbitov nově i vsypovou loučku, zde se posyp nerozptýlí, ale vsype do speciálních anonymních jamek. Po provedení vsypu je daná část trávníku trvale obsazena a další vsyp se provádí na vedlejším místě.

Architekti také na hřbitově vytvořili pietní místo pro děti, které se narodí mrtvé. „Velmi těžké téma a jsem moc rád, že jsme měli možnost navrhnout tak intimní místo doplněné o dva památníky z rostlého kamene rozřízlého na dva díly, kam rodina může přijít a do nik umístit buď svíčku, nebo drobný předmět, jako vzpomínku na dítě, kterému nebylo přáno se narodit,“ uzavřel Hrabec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky vratislavice, hřbitov, mjolk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vratislavice nabízí moderní způsoby pohřbívání. Návrh vznikl ve studiu Mjölk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.