Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Daň z nemovitosti vzroste v Libereckém kraji nejvíc v Jablonci nad Nisou

Města a obce v Libereckém kraji se v přístupu k dani z nemovitosti liší, nejvíc zřejmě vzroste v příštím roce v Jablonci nad Nisou. Kvůli úpravě koeficientu se tam daně zvýší v průměru o 140 procent. Víc zaplatí také třeba vlastníci nemovitostí v Turnově, v Liberci stoupne daň jen některým firmám. Ve Frýdlantu na Liberecku naopak daň z nemovitosti úpravou koeficientu pro příští rok o pětinu snížili.

Vládní balíček letos daně z nemovitosti zvýšil v průměru o 80 procent, čímž vzrostly i příjmy obcí. Některá ustanovení obecních vyhlášek ale v příštím roce pozbydou platnosti, a pokud by obce nevydaly vyhlášky nové, příjmy by jim mohly klesnout. Vyhlášky musí vstoupit v platnost nejpozději v úterý 1. října, aby od Nového roku mohly platit. Obce mohou také stanovit koeficient pro konkrétně vyjmenované objekty, nově ale nestačí vyhláška, už do konce června musely vydat opatření obecné povahy, ne všichni tuto možnost využili.

V Jablonci, který je druhým největším městem v Libereckém kraji, měli do loňska ze statutárních měst nejnižší daň, ročně vybírali kolem 21 milionů korun. Už letos daň a příjmy z ní s novelou vzrostly na 36 milionů korun. V příštím roce se ještě zákonem zvýší koeficient podle velikosti města na 3,5, a Jablonec tak získá do městské kasy dalších zhruba sedm milionů, dohromady 43 milionů korun. V červnu k tomu zastupitelé přidali místní koeficient 2, kterým se daň ještě zdvojnásobí, majitel rodinného domu zaplatí příští rok na dani téměř pětkrát víc než loni.

Víc zaplatí majitelé nemovitostí i v Turnově, z daně by mělo město získat 50 milionů korun, tedy asi o 28 procent víc. Zatímco majitelům domů a bytů ale stoupne daň úpravou koeficientu jen zhruba o 14 procent, vlastníci objektů k podnikání zaplatí o 43 procent víc a majitelům rekreačních nemovitostí vzroste daň o dvě třetiny. „Kdybychom nepřijali vyhlášku, tak by se zvýšila daň z nemovitostí trvale bydlícím obyvatelům o dalších 42 procent, naopak by se snížila pro majitele rekreačních objektů, garáží a pro podnikatele," řekl starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). To by podle něj nebylo fér.

Vyšší daň z nemovitosti budou platit od příštího roku firmy z 51 průmyslových a obchodních lokalit se zvýšenou dopravní zátěží v Liberci. Pro ostatní zůstane na letošní úrovni. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by tak měla radnice k letošním 244 milionům korun získat navíc 35 až 40 milionů korun. Liberec využil opatření obecné povahy, zvýšení daně se týká obou průmyslových zón, velkých obchodních center, garáží dopravního podniku nebo třeba obalovny v Machníně. Peníze navíc chce dát město do obnovy silnic a mostů.

Jen minimální změny čekají vlastníky nemovitostí v České Lípě, radnice toho dosáhla úpravou koeficientů. Město tak příští rok vybere místo letošních 75,4 milionu zhruba o milion méně. „Domluvili jsme se, že nechceme další zátěž pro většinu občanů a snažili jsme se nastavit koeficienty tak, abychom z nich tu zátěž sejmuli," komentovala vyhlášku starostka Jitka Volfová (ANO). Samotné město bude mít pro daň místní koeficient 2, pro okrajové části budou ale platit koeficienty nižší, nejnižší je koeficient 1,2 pro části Vítkov a Vlčí Důl.

Třeba ve Frýdlantu se radnice rozhodla daň snížit, zastupitelé v září schválili vyhlášku s místním koeficientem 0,8, který se vztahuje na všechny nemovitosti a na celé katastrální území města. „Vždy jsme hájili zachování sazby daně na dlouhodobé úrovni, abychom místní nezatěžovali dalšími náklady," řekl starosta Dan Ramzer (ODS). I proto se podle něj vedení města rozhodlo upravit koeficient tak, aby daň o pětinu snížilo, i když to bude pro město znamenat, že z daně příští rok získá o 1,24 milionu korun méně než letos.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením města Jablonec

Štítky ČR, daně, správa, obce, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daň z nemovitosti vzroste v Libereckém kraji nejvíc v Jablonci nad Nisou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.